// arthitectural / Interiors / sparch SAKELLARIDOU – PAPANIKOLAOU ARCHITECTS | So close to the ground

sparch SAKELLARIDOU – PAPANIKOLAOU ARCHITECTS | So close to the ground

Interiors sparch SAKELLARIDOU - PAPANIKOLAOU ARCHITECTS | So close to the ground

Sometimes to design something as personal as your office can be a very painstaking process. An old warehouse space, half hidden under the ground in a quiet pedestrian street which is totally covered by trees, was transformed to an architectural office. The area is residential and at the same time very close to the city centre of Athens.

sparch SAKELLARIDOU - PAPANIKOLAOU ARCHITECTS | So close to the ground

© Kostas Pappas

Being so close to the ground, hidden by the trees, almost like in a secret garden brought up memories and the need to stop, think, remember and dive into what is not always obvious. When the client is not present and the architect becomes the client, things can be difficult. Desire, need, program, budget and actual process all became foregrounded. The process was very slow and all was evolving gradually. Decisions, design and construction were all interweaved, accelerating at times to be brought to a stop immediately after. Bit by bit, from the need to the possibility, back and forth, it was as close to a psychoanalytic process as designing your office can be.

sparch SAKELLARIDOU - PAPANIKOLAOU ARCHITECTS | So close to the ground

© Kostas Pappas

Removing the old, uncovering the hidden, clearing old mold and forgotten memories, opening walls to bring light, digging the ground to create the Japanese table today – (little pool perhaps tomorrow), working with mirrors to create multiple images were some of the design themes.

sparch SAKELLARIDOU - PAPANIKOLAOU ARCHITECTS | So close to the ground

© Kostas Pappas

The aim was to create a tranquil environment with spatial continuities and, at the same time, some focal points and stronger gestures like the use of untreated iron for the bookshelves, while leaving all other working surfaces, made by polished painted metal, white and ethereal. Paper partitions, a 3m long old wooden working bench, blend together with the untreated aluminum desks.

Location: Athens, Greece
Architects: sparch SAKELLARIDOU – PAPANIKOLAOU ARCHITECTS
WAF: Entry2011
Photos: Kostas Pappas
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more