// arthitectural / Concept & Competition / SPARK architects | Rail Baltic Parnu Passenger Terminal Architectural Competition

SPARK architects | Rail Baltic Parnu Passenger Terminal Architectural Competition

Concept & Competition © SPARK
© SPARK

© SPARK

New Rail Baltic Parnu passenger terminal is located next to Parnu River, in the south part of Parnu town. The current site is considered to become a transportation hub for all public transports in the near future. In order to use the full potential of the site and its context, as well as to preserve nature, the new terminal building will be located in the south part of the competition area, next to the future Rail Baltic railroads. The new location of the terminal building creates an imaginary axis of future connection between both river and overland transportation networks. Also, since the new terminal buildings is within walking distance from a drop-off area for the public transportation, it will also serve as a bus stop for city buses, as well as an drop off zone for private vehicles and public taxis. Therefore, the new location of terminal building will become the central junction for all transportation networks.

© SPARK

© SPARK

Concept | Architectural idea

New Rail Baltic Parnu passenger terminal proposal has been designed to visualize a “seat” in the forest, a metaphysical space under the pine trees at the coast of the Baltic Sea. Inspired by the qualities of a piece of dressed wood, the piece of architecture tells a story about the tree itself, while the new terminal building compliments the contemporary architectural setting in order to establish a strong and reflexive relationship with nature and its intermediate surrounding environment. Designed as a place for sustained dialogues within the natural context, spatial solution of terminal building intends to collect, translate and transform traditions of building techniques from surrounding urban context, in order to recreate the physical experience of being inside the woods.

© SPARK

© SPARK

Terminal’s functional layout

The new terminal proposal has been designed as a 2 story building accommodating large scale public spaces on the ground level, while the station has been designed to serve personnel and employees’ offices, occupying the top level of the building. The spacious waiting room on the ground level is organized around the central core, with vertical connections between both levels. The design features extensive visual accessibility between levels, to create connections between the public space on ground level and public service space above it. In terms of function, the terminal’s spatial functionality is deeply rooted into the conceptual functionality as most of the technical rooms are placed on the top of the building to provide the best maintenance options.

© SPARK

© SPARK

Building structure design | Structural solutions

The new terminal proposal has been designed taking full consideration into the potential of traditional sustainable materials available in the local markets, especially wood. The importance of wood within the designed building structure is based on the historical significance of wood within the Estonian culture as well as local craftsmen’s fine building techniques. Oversized laminated wood beams combined with laminated wood columns would provide a general structural anatomy for the building, while the use of light-weight steel structures will shape the rest of it. The terminal building will have a strong concrete structural base integrated into the landscape relief.

© SPARK

© SPARK

Landscape design

As for landscape design, the design intends to highlight the natural environment as the overall competition site is located in a natural context and within the nature itself. The design intends to bend around the natural obstacles such as valuable tree resources as much as possible, creating public roads, service roads, parking lots, as well as a pedestrian road network based on the void spaces available around the trees, without seriously violating nature rights to destroy their original distribution. Most importantly, the landscape design provides countless opportunities for all seasons’ outdoor activities throughout the site.

© SPARK

© SPARK

SPARK is an award-winning international design studio that creates distinctive buildings for our clients and great places for people. We focus on architecture’s potential to contribute positively to the experience of the city while addressing the pragmatic issues that govern each project. We work with the bold yet common-sense vision of enlarging the spaces of the city into our buildings, and of unfolding our buildings into the city – creating opportunities for layered experiences and engaging places.

© SPARK

© SPARK

Our celebrated designs emerge from a detailed analysis of context, brief, and typology. SPARK has a multinational team numbering over 100. We work synergistically, fostering our numerous perspectives on culture and varied professional experience to achieve rich, integrated design solutions that consider the impact on all project stakeholders. From our four offices – in London, Beijing, Shanghai, and Singapore – we have created and delivered projects in Asia, Europe, the Middle East, Africa, India, and Australia. Each one has its own unique spark and manifests our desire to tackle and deliver on challenges that reflect the key global imperative of attaining a sustainable, life-improving environment for all.

© SPARK

© SPARK

SPARK’s award winning projects include Clarke Quay in Singapore, the Shanghai International Cruise Terminal (MIPIM Asia Awards 2011, “Best Mixed-Use development” award), the Starhill Gallery Kuala Lumpur and the Raffles City projects in Ningbo and Beijing.

© SPARK

© SPARK

Architect: SPARK architects
Project Director: Mingyin Tan
Team: Uldis Sedlovs, Yuchen Zuo, Adrian Garcia
Client: Competition entry – Rail Baltic Pärnu Passenger Terminal
Photographer: SPARK
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more