// arthitectural / Architecture / Specht Harpman | New Canaan Residence

Specht Harpman | New Canaan Residence

Architecture Specht Harpman | New Canaan Residence

Specht Harpman | New Canaan ResidenceThe New Canaan Residence is nestled into a lush hilltop site in this forested part of Connecticut. The house was designed to engage the landscape and immerse the occupants in the full range of environments that the site offers. What the completed house doesn’t show is its modest beginnings: this is a renovation of a 1950’s house which had a series of unsympathetic additions from the 60’s and 70’s, and whose owners originally wanted only a kitchen upgrade.

Specht Harpman | New Canaan Residence

© Elizabeth Felicella

Specht Harpman | New Canaan Residence

© Elizabeth Felicella

Specht Harpman | New Canaan Residence

© Elizabeth Felicella

The New Canaan Residence welcomes its owners and their visitors into what feels like a floating pavilion in the tree canopy. A winding drive brings visitors through the forest to arrive at a low and gracious landscaped court that frames the glass entry pavilion. From this court, the transparency of the house is evident: floor-to-ceiling glass allows views through the house, incorporating the landscape into the body of the house.

Specht Harpman | New Canaan Residence

© Elizabeth Felicella

Specht Harpman | New Canaan Residence

© Elizabeth Felicella

Specht Harpman | New Canaan Residence

© Elizabeth Felicella

The tree canopy becomes a part of the architecture and creates a visual perimeter that changes with the seasons. The upper level features the home’s primary gathering spaces, as well as bedrooms and a gymnasium. A staircase tucked behind the free-standing fireplace opens on to the lower level of the house, which is carved into the earth and gives views directly onto the forest floor.

Specht Harpman | New Canaan Residence

© Elizabeth Felicella

Specht Harpman | New Canaan Residence

© Elizabeth Felicella

Specht Harpman | New Canaan Residence

© Elizabeth Felicella

Specht Harpman | New Canaan Residence

© Elizabeth Felicella

The lower level provides additional social spaces and features a media room, library, and two home offices. The lower level spaces link to a series of “outdoor rooms” that feature a fireplace and distinct seating areas. The grounded, cozy nature of the lower level provides an experiential contrast to the expansive and light-filled level above. The swimming pool and separate pool house emphasize the project’s strong lines and classically modern roots.


Location: New Canaan, Connecticut, USA
Architect: Specht Harpman
Project size: 6000 sq. ft.
Completion date: 2011
Interior decoration: Carrier & Co.
Photographs: Elizabeth Felicella
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more