// arthitectural / Architecture / Specht Harpman | West Lake Hills Residence

Specht Harpman | West Lake Hills Residence

Architecture Specht Harpman | West Lake Hills Residence

Specht Harpman | West Lake Hills ResidenceOn a densely tree-covered site in the Austin, Texas exurb of West Lake Hills, Specht Harpman was tasked with the renovation and expansion of a modest 1970’s house. Much of the original internal structure was maintained, but the alterations sought to erase all visible traces of the original house.

Specht Harpman | West Lake Hills Residence

© Casey Dunn

Specht Harpman | West Lake Hills Residence

© Taggart Sorensen

The primary goal of the new renovation and expansion was to preserve all of the site’s large twisting Live Oak trees while creating a new and open home that embraces the landscape and weaves itself around the existing trees.

Specht Harpman | West Lake Hills Residence

© Scott Specht

Specht Harpman | West Lake Hills Residence

© Meg Mulloy

Specht Harpman | West Lake Hills Residence

© Scott Specht

The primary mass of the house was lifted off the ground plane by creating a series of masonry walls that extend across the site to form interior and exterior rooms that frame views with the Live Oak trees beyond. The walls define family spaces on the lower level, while supporting a “floating box” of bedroom and private spaces above.

Specht Harpman | West Lake Hills Residence

© Casey Dunn

Specht Harpman | West Lake Hills Residence

© Meg Mulloy

Specht Harpman | West Lake Hills Residence

© Casey Dunn

Ceilings of the existing house were low. For the expansion spaces, the ceiling plane was maintained, but the floor was lowered to follow the contours of the site, creating a terraced interior landscape that gives height to rooms while maintaining a modest exterior expression.

Location: Austin, Texas
Architects: Specht Harpman
Project team: Scott Specht, Louise Harpman, Sheryl Jordan, Brett Wolfe
Project year: 2011
Project area: 5500 sq. ft.
Photographs: Casey Dunn, Taggart Sorensen, Meg Mulloy, Scott Specht
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more