// arthitectural / Lighting / Speirs + Major | Sands Bethworks Retained Edifices

Speirs + Major | Sands Bethworks Retained Edifices

Lighting Speirs + Major | Sands Bethworks Retained Edifices

Speirs + Major has won a Scottish Design Award for its lighting of the historical furnaces of Sands Bethworks in Pennsylvania, USA. The awards event, held in Glasgow on the 19th of May, celebrates the best achievements in Scottish architecture and graphic design.

Speirs + Major’s winning design was for the disused steelworks of the Sands Resort in Bethlehem, Pennsylvania. No longer in use as manufacturing plant, the site has been preserved as a monument to a bygone era of American industrial prominence.

To honour this legacy, Speirs + Major designed a lighting scheme rooted in ideas of manufacturing: programmable LEDs illuminate the structures, with shades of red and blue used to express hot and cool processes. The furnaces appear to smoulder, intensifying in colour as they ‘heat’ up, before cooling off and returning to darkness for periods. In this way, light plays a role in linking the site to its industrial past – preserving the integrity of the steelworks and celebrating their place in American industrial history.

Other projects shortlisted for best lighting were Edinburgh’s Usher Hall by Speirs + Major and the Ashmolean Museum, Oxford by Kevan Shaw Lighting Design.

Location: Bethlehem, Pennsylvania, USA
Design: Speirs + Major
Client: Las Vegas Sands Corporation
Completed: 2009
Photographer: Alyssha Eve Csuk

Awards
Scottish Design Awards, 2011
Award of Merit, IALD Awards, 2010

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more