// arthitectural / Architecture / St-André Lang Architectes | Tourner autour du Ried

St-André Lang Architectes | Tourner autour du Ried

Architecture StAndré-Lang Architectes | Tourner autour du Ried

StAndré-Lang Architectes | Tourner autour du Ried

Winning project of the Archi<20 competition’s selection and with a 7000€ budget, this 20 sqm housing prototype has been constructed in a protected natural area in the village of Muttersholtz, in the North-East of France. The pavilion – designed following a simple generative shape, namely a circle – allows the perception of the entire surrounding landscape.

StAndré-Lang Architectes | Tourner autour du Ried

StAndré-Lang Architectes | Tourner autour du RiedCharacterized by the presence of a light shaft in the middle of the building, the indoor set-up has consequently been chosen according to the Sun’s position and its daily cycle, that is from East to West. The furniture, consisting of just one block extending around the entire house, perfectly integrates the needs of the different daily activities. On the Northern side – the entrance side- a low-ceiling area (night space) leads to a working one in the Eastern part of the building and to a more generous space in the Southern part, opening up to the sky. On the facade, the rythm of the openings depends on the Sun’s position as well: as a matter of fact, the design is closely linked to all the natural elements.

StAndré-Lang Architectes | Tourner autour du Ried

StAndré-Lang Architectes | Tourner autour du Ried

StAndré-Lang Architectes | Tourner autour du RiedThe facade, beside operating as the partition between the inside and the outside, becomes functional and takes on a new dimension: inspired by the corn dryers in the Alsatian plains, it allows the cob storage for drying. Changing along with the seasons, the facade blurs the immediate reading of the object almost erasing the house itself.

StAndré-Lang Architectes | Tourner autour du Ried

StAndré-Lang Architectes | Tourner autour du RiedThe central patio, at the heart of the living space, mirrors the desire to let nature enter the house. Planted with local species, this building becomes a metaphor for the natural landscape of the Alsatian Ried: in this way, the living space lies at the meeting point between unspoilt nature and controlled cultivation, becoming the symbol of a finally found balance and the basis for sustainable development.

Location: Muttersholtz, France
Architects: St-André Lang Architectes  | Bastien Saint-André and Maxime Lang
Project name: Tourner autour du Ried
Design: January-March 2012
Completion: May 2012
Area: 20 sqm
Budget: 7000€ incl. VAT
Materials: Douglas fir, stainless steel wire netting, corn cobs, acrylic panels, cardboard columns, PVC free canvas
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more