// arthitectural / Architecture / Steven Holl Architects | Daeyang Gallery and House

Steven Holl Architects | Daeyang Gallery and House

Architecture Steven Holl Architects | Daeyang Gallery and House

Steven Holl Architects | Daeyang Gallery and HouseThe recently completed Daeyang Gallery and House in Seoul has been named Mixed-Use Building of the Year in the 2012 Emirates Glass LEAF Awards. About the Daeyang Gallery and House, the jury said, it is “an intriguing combination of commercial and living accommodation on a grand scale.” Both levels of the structure were given their own identity, they said, “through the use of color, form and contrasting materials pristinely detailed.”

Steven Holl Architects | Daeyang Gallery and House

© Iwan Baan

Steven Holl Architects | Daeyang Gallery and House

© Iwan Baan

The Daeyang Gallery and House, which opened in June 2012, was inspired by a 1967 sketch for a music score by composer Istvan Anhalt called “Symphony of Modules.” The gallery and house is a composition in sequential movement. Three pavilions—one for entry, one residence, and one event space—appear to push upward from a continuous gallery level below. A reflecting pool, which simultaneously separates and connects the pavilions, establishes the plane of reference from above and below.

Steven Holl Architects | Daeyang Gallery and House

© Inho Lee – Erae

After passing through a bamboo formed garden wall at the entry court, ascending steps into the entry pavilion bring the viewer at elbow height with the unifying sheet of water. Here, at the center of this place is an inner feeling with the sky, water, vegetation and the reddened patina of the copper walls all reflected in different ways.

Steven Holl Architects | Daeyang Gallery and House

© Inho Lee – Erae

Steven Holl Architects | Daeyang Gallery and House

© Inho Lee – Erae

The red and charcoal stained wood interiors of the pavilions are activated by skylight strips of clear glass that are cut into the roof. Sunlight turns and bends around the inner spaces, animating them with the changing light of each season and throughout the day. Like a cesura in music, strips of glass lenses in the base of the pool break through the surface, bringing dappled light to the white plaster walls and white granite floor of the gallery below.

Steven Holl Architects | Daeyang Gallery and House

© Inho Lee – Erae

Steven Holl Architects | Daeyang Gallery and House

© Inho Lee – Erae

Exteriors are a rain screen of custom patinated copper, which ages naturally within the landscape. The Daeyang Gallery and House is heated and cooled with geothermal wells.The private gallery and house is sited in the hills of the Kangbuk section of Seoul, Korea. The project was designed as an experiment parallel to a research studio on “the architectonics of music.” The basic geometry of the building is inspired by a 1967 sketch for a music score by the composer Istvan Anhalt, “Symphony of Modules,” which was discovered in a book by John Cage titled “Notations.”

Steven Holl Architects | Daeyang Gallery and House

© Inho Lee – Erae

Steven Holl Architects | Daeyang Gallery and House

© Iwan Baan

Three pavilions; one for entry, one residence, and one event space, appear to push upward from a continuous gallery level below. A sheet of water establishes the plane of reference from above and below. The idea of space as silent until activated by light is realized in the cutting of 55 skylight strips in the roofs of the three pavilions. In each of the pavilions, 5 strips of clear glass allow the sunlight to turn and bend around the inner spaces, animating them according to the time of day and season. Proportions are organized around the series 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55.

Steven Holl Architects | Daeyang Gallery and House

© Iwan Baan

Steven Holl Architects | Daeyang Gallery and House

© Iwan Baan

Steven Holl Architects | Daeyang Gallery and House

© Iwan Baan

Steven Holl Architects | Daeyang Gallery and House

© Iwan Baan

Views from within the pavilions are framed by the reflecting pool, which is bracketed by gardens that run perpendicular to the skylight strips. In the base of the reflecting pool, strips of glass lenses bring dappled light to the white plaster walls and white granite floor of the gallery below. A visitor arrives through a bamboo formed garden wall at the entry court, after opening the front door and ascending a low stair. He or she can turn to see the central pond at eye level and take in the whole of the three pavilions, floating on their own reflections. The interiors of the pavilions are red and charcoal stained wood with the skylights cutting through the wood ceiling. Exteriors are a rain screen of custom patinated copper which ages naturally within the landscape.

Location: Seoul, South Korea
Architect: Steven Holl Architects
Design architect: Steven Holl
Associate in charge: JongSeo Lee
Project advisor: Annette Goderbauer, Chris McVoy
Project team: Francesco Bartolozzi, Marcus Carter, Nick Gelpi, Jackie Luk, Fiorenza Matteoni, Rashid Satti, Dimitra Tsachrelia 
Local architect: E.rae Architects Inho Lee, Minhee Chung, Hyoungil Kim
Structural engineer: SQ Engineering
Mechanical engineer:  Buksung HVAC+R Engineering
Lighting consultant: L’Observatoire International
General contractor: Jehyo
Program: residential and art gallery
Project type: direct commission
Structural system: RC structural wall and steel
Major materials: exposed concrete and copper panel
Site area: 5774f/1760m
Floor area (square): 10703sf/995sm
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more