// arthitectural / Concept & Competition / Steven Holl Architects | John F. Kennedy Center for Performing Arts Expansion

Steven Holl Architects | John F. Kennedy Center for Performing Arts Expansion

Concept & Competition © Mark Heithoff

In his final State of the Union address, President Kennedy said “to further the appreciation of culture among all the people… to increase respect for the creative individual, to widen participation by all the processes and fulfillments of art—this is one of the fascinating challenges of these days.”

© Mark Heithoff

© Mark Heithoff

As the living memorial that bears his name, the John F. Kennedy Center for the Performing Arts fulfills this vital mission by presenting and producing the best of the performing arts, supporting the creation of new works, and providing innovative and comprehensive arts education to millions of people across the country.

© Mark Heithoff

© Mark Heithoff

As the institution enters its fifth decade, the Expansion Project will be a place where the community can engage and interact with artists and their creative output in inspired and meaningful ways, across the full spectrum of the creative process. Much-needed rehearsal, education, and a variety of flexible indoor and outdoor spaces will allow the Center to continue to play a national and global leadership role in providing artistic, cultural, and enrichment opportunities for all.

© Mark Heithoff

© Mark Heithoff

As a “living memorial” for John F. Kennedy, the Center for the Performing Arts takes an active position among the great presidential monuments of the Jefferson and Lincoln memorials. Steven Holl Architects envisions the expansion of the building to fuse with the landscape and river, instead of being an appendage object.

© Mark Heithoff

© Mark Heithoff

Steven Holl has created an innovative design that preserves the silhouette of the current building and provides rehearsal rooms and classrooms, a lecture hall, multipurpose meeting rooms, and an event space. Located south of the existing facility, the expansion will feature interior spaces with soaring ceilings and filled with natural light. The open and engaging landscape will provide small and intimate spaces to gather and visit at all times of the day. An exterior wall will be a home for broadcasts and simulcast performances from within the Kennedy Center and elsewhere. A restful grove of 35 ginkgo trees will acknowledge President Kennedy’s position as America’s 35th president.

© Mark Heithoff

© Mark Heithoff

An infinity pool will offer a direct sightline to Theodore Roosevelt Island across the Potomac. The varied gardens will provide opportunities for casual performances and events and other flexible locations for enhanced engagement, further positioning the Center as a nexus of arts, learning, and culture in the years ahead.

© Mark Heithoff

© Mark Heithoff

The Kennedy Center’s connection to the Potomac River will finally be achieved, more than 50 years after it was lost in Edward Durell Stone’s initial design, allowing easy access to and from the Rock Creek Trail and the Georgetown waterfront. The River Pavilion—a new room on the Potomac River—will provide a participatory, interactive space for small-scale performances, intimate concerts, poetry readings, and other experiences which are not easily accommodated within the existing building. It will expand upon and improve the memorialization of President Kennedy and his significant contribution to the arts and American culture.

© Mark Heithoff

© Mark Heithoff

Architect: Steven Holl Architects
Design Architects: Steven Holl, Chris McVoy, Garrick Ambrose
Partner in charge: Chris McVoy
Project Architect: Garrick Ambrose
Project Team: Elise Riley, Leehong Kim, Dominik Sigg, Kimberley Chew, Martin Kropac, Yasmin Vobis, Yun Shi, Alfonso Simelio, Bell Ying Yi Cai, Magdalena Naydekova
Associate Architects: BNIM
Project Manager: Paratus Group
Client: John F. Kennedy Center for Performing Arts
Project type: Expansion
Program: Rehearsal space, classroom space, event and pre-function space, 150-seat multipurpose space, board room, landscape gardens, River, Pavilion café and performance space
Structural system: Cast-in-place concrete
Building area: 65,000 GSF
Structural Engineer: Robert Silman Associates
MEP Engineer: ARUP
Civil Engineer: Langan
Climate Engineer: Transsolar
Lighting Consultant: L’Observatoire International
Cost Estimator: Stuart Lynn Company
Code Consultant: Protection Engineering Group
Façade Consultant: Thornton Tomasetti
Landscape Architect: Edmund D Hollander Landscape Architects Design
AV/ IT/ Security: Harvey Marshall Berling Associates
Traffic and parking: Gorove Slade Associates
Food service Consultant: JGL Food Service Consultants
Regulatory Consultant: Stantec
Acoustical Consultant: Harvey Marshal Berling Associates
Pre construction Manager: James G. Davis Construction Corporation
Vertical transportation Consultant: Vertran
Period of Construction: 2013 – 2017
Photographer: Mark Heithoff
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more