// arthitectural / Concept & Competition / Steven Holl Architects | Qingdao Culture and Art Center

Steven Holl Architects | Qingdao Culture and Art Center

Concept & Competition Steven Holl Architects | Qingdao Culture and Art Center

The winning design for the new Culture and Art Center begins with a connection to Qingdao. The linear form of the Jiaozhou Bay Bridge—the world’s longest bridge over water—is carried into the large site, in the form of a Light Loop, which contains gallery spaces and connects all aspects of the landscape and public spaces. The raised Light Loop allows maximum porosity and movement across the site, and permits natural sound bound breezes that blow in off the ocean to flow across the site.

Steven Holl Architects | Qingdao Culture and Art Center Set within the master plan are Art Islands, or Yishudao, which take the form of three sculpted cubes, and four small landscape art islands that form outdoor sculpture gardens. Five terraced reflecting pools animate the landscape and bring light to levels below via skylights. The Light Loop and Yishudao concepts facilitate the shaping of public space. A great central square for large gatherings is at the center of the site overlooking a large water garden. The Modern Art Museum shapes the central square. The Public Arts Museum forms the main experience of entry from the south. The North Yishudao contains the Classic Art Museum, with a hotel at its top levels, and the South Yishudao, which floats over the large south reflecting pool, holds the Performing Arts Program.

Steven Holl Architects | Qingdao Culture and Art Center In the Light Loop, all horizontal galleries receive natural light from the roof that can be controlled with 20% screens as well as blackout options. The 20 meter wide section of the Light Loop allows side lighting to the lower level galleries, and provides space for two galleries side by side, avoiding dead-end circulation. The basic architecture is in simple monochrome of sanded marine aluminum and stained concrete, with the undersides of the Light Loops in rich polychrome colors of ancient Chinese architecture. These soffits are washed with light at night to become landscape lighting in shimmering reflected colors. The fusion of landscape and architecture, a concept that can be seen in the earliest Chinese scroll paintings, is central to the Light Loop and Yishudao concepts.

Steven Holl Architects | Qingdao Culture and Art Center

Steven Holl Architects | Qingdao Culture and Art Center Like the strategies of the beautiful gardens of Suzhou, the user’s experience moving across the site’s landscape is full of surprises within spaces that unfold in rich vegetation and water reflection. A variety of trees and vegetation defines special areas, and the merging of sedum and paving stones keeps the hardscape green and porous. The development of the landscape will include fountains and moving water.

Steven Holl Architects | Qingdao Culture and Art Center While the overall design has clear entry points with gates at the south, east, north and west, an additional pedestrian tram loop will connect all aspect of the site. This on-grade, rubber-wheeled tram will be slow moving so that users can get on and off frequently at many points across the site. The entire project uses the most sustainable green technologies. Placed between the skylights on the Light Loop, photovoltaic cells will provide 80% of the museum’s electrical needs. The reflecting ponds with recycle water, while 480 geothermal wells provide heating and cooling.

Location: Qingdao, China
Architect: Steven Holl Architects
Design architect: Steven Holl
Project director: Roberto Bannura
Associates in charge: Garrick Ambrose, Michael Rusch
Project architect: Xi Chen
Project advisor: Noah Yaffe
Project team: Janine Biunno, Bell Ying Yi Cai, Nathalie Frankowski, Yu-Ju Lin, Magdalena Naydekova , Yun Shi, Wenying Sun, Manta Weihermann, Yiqing Zhao
Project name: Qingdao Culture and Art Center
Client: Hongdao Development and Construction Department & Qingdao Urban Planning Bureau
Year: 2013
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more