// arthitectural / Concept & Competition / Störmer Murphy and Partners GbR | Grandhotel The Fontenay in Hamburg

Störmer Murphy and Partners GbR | Grandhotel The Fontenay in Hamburg

Concept & Competition Fontenay Eingang

The large shape gently integrating into the park landscape is created with three circles, which are ‘interlaced’ in the centre. The building figure has no rear side. The basic concept gives the solitary building a special power and prominence in the urban planning context and simultaneously subtle modesty.

The spatial concept also defines the interior room sequence. The three circles create two inner courtyards, a covered atrium and an open courtyard; they let each walk regardless on which level become a special experience.

Fontenay Luft

The 131 hotel rooms and suites are accommodated on the levels 1 to 5. The 17 residences, apartments and maisonettes are located in the north-western part of the building on the raised ground floor up to level 5.

Two hotel restaurants are planned. The main restaurant with an adjoining outdoor terrace is accessed on the ground floor via the foyer. Another restaurant, the so-called gourmet restaurant offering approx. 40 seats, is equipped with a separate gourmet kitchen and located on the top level.

The interior design by Matteo Thun & Partners is bright, the chosen materials – marble, wood, fabric – and the objects are staged with muted lighting scenarios. Luxury should be tangible without being obtruding.

Fontenay Eingang Close Abend

In a world that becomes increasingly hectic, fast-paced and confusing, this hotel will be a place where excellence, luxury and warmth merge in an effortless fashion.

Location: Hamburg, Germany
Architect: Störmer Murphy and Partners GbR
Type: Hotel
Area: 18.000 sqm
Year: 2016
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more