// arthitectural / Architecture / Studio 02 architectes | Belle-Île, replicating the horizon

Studio 02 architectes | Belle-Île, replicating the horizon

Architecture SDIS-BELLE-ILE_6_-¬LUC_BOEGLY

SDIS-BELLE-ILE_22_-¬LUC_BOEGLY

Building in Bretagne is not always easy. If, in our line of work, nature is a source of infinite inspiration, it can also appear at first glance like an insurmountable challenge that nonetheless we must transform into wealth. For this rescue center, we were confronted by a situation that best illustrates the vital role played by the environment in the design of our projects: building on an island.

SDIS-BELLE-ILE_3_-¬LUC_BOEGLY

The stakes were high because this rescue center will become a main hub for the urban planning of Belle-île-en-mer. The optimization of movement and points of view – incoming and outgoing – were thus presented as one of the project’s structural challenges and played a critical role in its implementation.

SDIS-BELLE-ILE_0_-¬LUC_BOEGLY

The building consists of several poles, each of which is distinct for its use. For the nautical pole of Binic, for example, it is function that induces form in order to optimize efficiency. The section dedicated to service extends through a long building that blends under the tree line, thus highlighting its environment rather than disrupting it. This is an effect that strengthens its entirely green roof, which serves to soften the functional brutality of the metal frame and black cladding.

SDIS-BELLE-ILE_18_-¬LUC_BOEGLY

Perpendicular, and rising discreetly above the first building’s horizon line is the administrative section, which includes the call center, and which benefits from a 180° view over the entire site. The materials used for the administration, wood and concrete, provide an additional counterpoint to the metal ensemble and reinforce the entire complex’s distinct, spatial functions.

SDIS-BELLE-ILE_9_-¬LUC_BOEGLY

Location: Bretagne, France
Architect: Studio 02 architectes
Clients: SDIS 56 and EADM
Surface: 1200 m2 SU
Budget: 2 100 000 € HT
Year: 2011 – 2014
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more