// arthitectural / Architecture / Studio Altieri Spa | New surgery centre “Pietro Confortini” general hospital

Studio Altieri Spa | New surgery centre “Pietro Confortini” general hospital

Architecture Studio Altieri Spa | Confortini Hospital in Verona

The Confortini Hospital in Verona is not a refurbishment, but rather a creation and an innovative concept establishing a new community place and achieving a space based on the existing lot and urban surroundings. This project includes different structures (building, park, porch and square) crowing the designers’ scheme to replicate the historical setting and monuments of the city and put them together as the pieces of a jigsaw. So, the new Veronica hospital is a project of the city and for the city, like a city within the city, benchmarked by a human and architecural style.

Studio Altieri Spa | Confortini Hospital in VeronaThe idea of an “open hospital” is translated into a clear, legible structure like a city with a multifunctional venues and various area with different protection and access levels, but sharing a very high environmental consideration. Opened in November 2010 it is liked to the city’s university, it comprises of 33 operating rooms and a large day surgery department with 7-8 operating rooms.

Studio Altieri Spa | Confortini Hospital in VeronaParticular attention was paid to the patient journey, from the emergency department to clinic to ward, integrating disciplines to bring distances closer together. The environmental and sustainable strong point is the technological pole comprising a Heating, a Combined Heat and Power (CHP) and a refrigerating plant.

Studio Altieri Spa | Confortini Hospital in Verona

Studio Altieri Spa | Confortini Hospital in VeronaRemote heating is performed through three systems in the following priority order: remote heating from the city, natural gas and oil networks. The first system is the priority mode minimizing the local energy production and maximizing the use of the CHP plants supplying the city network.

Location: Verona, Italy
Architect: Studio Altieri Spa
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more