// arthitectural / Architecture / Studio Elmo Vermijs | Zaanse Dacha

Studio Elmo Vermijs | Zaanse Dacha

Architecture Studio Elmo Vermijs | Zaanse Dacha

Studio Elmo Vermijs | Zaanse Dacha On 23 June this year , the Zaanse Dacha officially opened by Leny Vissers, alderman of culture of Zaandam, the Netherlands. As part of the Dutch – Russia year, Studio Elmo Vermijs was invited by Art Committee of Zaandam to design a Datsja ( russian holiday house ). The design , inspired by various elements of both the Russian and Zaanse timbercraftmenship, makes history with Russia visible. Czar Peter stayed a few days in 1632 in Zaandam to study the timbercraftmenship of area. The house where he stayed is now one of the oldest wooden houses in the Netherlands and is located close to Zaanse Dacha.

Studio Elmo Vermijs | Zaanse Dacha

© Gemma van Linden

The dacha is designed so that it can be used for various activities and events. The shutters can be closed, partially closed or fully open depending on the character ( from intimate to public ) of the activity . The materials used in the design all come from the immediate vicinity of Zaandam; the roof consists of old cheese boards , the shutters from a old fence and beams come from former student residences . For each part of the datsja was decided to leave it untreated , burn bright or black.

Studio Elmo Vermijs | Zaanse Dacha

© Gemma van Linden

The Zaanse Dacha is standing in the Monet Garden, an urban garden initiated on a vacant lot in the center of Zaandam. The garden, open daily, is runned by local residents , who grow herbs , fruit and vegetable and regularly organize activities. The dacha is used every day as a meeting place for local residents , passers-by and tourists. The Zaanse Dacha is portable and can in future be place don a different location where it can act as a catalyst for place-making.

Location: Zaandam, the Netherlands
Design: Studio Elmo Vermijs
Engineer: Gert-Jan Roelofsen
Technical drawings: Studio Elmo Vermijs
Realisation: Studio Elmo Vermijs
Photo: Gemma van Linden
Year: 2013
Materials: Wooden beams, cheese boards, fence boards, scarffolfing feet, steel pipes and zaanse linseed oil
Dimensions: 4500cm x 4000cm x 400cm
Client: Art Committee Zaanstad
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more