// arthitectural / Architecture / Studio Gang Architects | Brick-Weave House

Studio Gang Architects | Brick-Weave House

Architecture Steve Hall - © Hedrich Blessing

The “Brick-Weave” House sits on the footprint of a century-old stable in Chicago’s West Side. With a modest budget, the owners hoped to salvage the entire building until hidden fire damage was uncovered. Strategically cutting away damage and weaving in new construction allowed 30% of the original structure to be reused. Front walls and roof were removed, creating a garden surrounded by a porous “brick-weave” screen.

Steve Hall - © Hedrich Blessing

Variation in ceiling heights and floor levels weaves together the two-story garden at the front of the house with the single-story volume at the back through a cascading section.

The screen animates the garden and interior with dappled sunlight, establishing a visual connection to and from the street. Rectangular voids in the screen throw hexagonal patterns of light inside. At night, the pattern reverses: the screen becomes a lantern.

Steve Hall - © Hedrich Blessing

Steve Hall - © Hedrich Blessing

Steve Hall - © Hedrich Blessing

Steve Hall - © Hedrich Blessing

Location: Chicago, USA
Architect: Studio Gang Architects
Services Provided by Studio Gang Architects: Led full design and structural renovation from concept through completion
Size: 3,250 SF
Construction Cost: Confidential, on-time and on-budget
Unique Characteristics: One-wythe transparent brick screen at once encloses and reveals private courtyard and house beyond
Owner: Confidential
Owner’s Objective: Transform an existing structure into a modern home
Status: Completed Winter 2008

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more