// arthitectural / Architecture / Studio Kalamar | Cvetkova Apartments

Studio Kalamar | Cvetkova Apartments

Architecture © Miran Kambič

Apartment buildings are located in a redeveloped downtown area that has recently been converted from derelict industrial to public and residential use. Despite its central position in the city, the site is removed from main roads and downtown bustle.

© Miran Kambič

© Miran Kambič

Next to the new music school on the north of the city block, three apartment buildings rise from a green surface. Their positions reflect the heterogeneous surroundings; variety of directions influences the varying orientations of the volumes. As there are no parallel facades, each apartment can establish an individual character without obstruction. Lower floors comprise four apartments each, top floor is divided into three apartment units, all with flexible floor plans. As a result, long facade surfaces ensure each apartment abundant natural light.

© Miran Kambič

The smooth facades with enclosed loggias enfold the volumes into a shimmering ceramic coat, varying in colour tone and reflectivity.

Transparent fence around the complex prevents exclusion from surrounding city life while allowing unsupervised children’s play.

© Miran Kambič

© Miran Kambič

Gently sloped green areas provide various opportunities for that, and a small playground for the youngest children is located in the eastern corner of the site.

Parking and storage spaces are arranged below ground, serving as a base for all three volumes. Special attention was accorded to energy use of the complex. Each building has a separate boiler room, cooling is arranged individually, the compact facade and energy supply scheme both stimulate economical consumption and thus reduced energy use.

© Studio Kalamar

Location: Murska Sobota, Slovenia
Architect: Studio Kalamar | Andrej Kalamar
Client: Imo-Real d.o.o.
Contractor: SGP Pomgrad d.d.
Project  Year: 2006-2007
Year of Construction: 2008
Built Area: 6.370 sqm
Materials used:
Construction: reinforced concrete
Facade: ceramic tiles
Roof: gravel
Photographers: Miran Kambič, Studio Kalamar

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more