// arthitectural / Architecture / Studio Kalamar | Dinos Naklo Recycling Facility

Studio Kalamar | Dinos Naklo Recycling Facility

Architecture Studio Kalamar | Dinos Naklo Recycling Facility

Studio Kalamar | Dinos Naklo Recycling FacilityDinos Naklo Recycling Facility is located at the edge of Naklo industrial zone. The largest complex of its type in this part of Europe, its purpose is extraction of raw materials via recycling of various waste elements such as cars, household appliances and furniture.

Studio Kalamar | Dinos Naklo Recycling FacilityTechnological process includes collecting, rough and fine grinding and raw materials sorting via various mechanical, magnetic and chemical processes. The complex comprises the main mechanical unit, located on a 30.000 sqm platform, two covered storage and manipulation structures for manual manipulation and a smaller office unit for management and workers support.

Studio Kalamar | Dinos Naklo Recycling FacilityLocated on the entrance side of the complex, the two manipulation structures together with the office building visually separate the courtyard platform from surrounding area. Above the visible concrete base in manipulation height, their facades are covered with neutral dark metal.

Studio Kalamar | Dinos Naklo Recycling FacilityPrincipal facades facing the street are a combination of metal panels in various colours, a concept first introduced in the Dinos Ljubljana building. Given its position near open green areas, the colour scheme chosen corresponds with the natural sky-grass-wheat palette.

Location: Naklo, Slovenia
Architect: Andrej Kalamar, Studio Kalamar
Client: Dinos d.d.
Built Area: 5.300 sqm
Project  Year: 2008-2009
Year of Construction: 2010
Photographs: Studio Kalamar
Construction: reinforced concrete
Facade: concrete, metal
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more