// arthitectural / Furniture / Studio Maarten De Ceulaer | Mutation Series

Studio Maarten De Ceulaer | Mutation Series

Furniture © Nico Neefs
© Nico Neefs

© Nico Neefs

The pieces in this series look like they weren’t made by hands, but have grown to their present form organically. They might be the result of a mutation in cells, or the result of a chemical or nuclear reaction. Perhaps it’s a virus or bacteria that has grown dramatically out of scale.

© Nico Neefs

© Nico Neefs

The Mutation pieces make you look at furniture in a different way. Maybe one day we would be able to grow a piece of furniture like we breed or clone an animal, and manipulate it’s shape like a bonsai tree.

© Nico Neefs

© Nico Neefs

On the other hand, the project can be seen as an experimental review of classic furniture upholstery. It reminds us of the famous and iconic deep buttoned (Chesterfield) sofa’s, interpreted in a highly contemporary and sculptural way. Instead of upholstering springs and foam with leather or textile, these pieces are created by carefully composing patterns with cut-offs of foam spheres of various sizes, and applying them onto a structure.

© Nico Neefs

© Nico Neefs

In the end the entire piece gets coated, with a durable polyurethane or tactile velvet-like finish. It is hardly impossible to ever recreate such a specific pattern, so every piece is completely unique.

© Nico Neefs

© Nico Neefs

© Nico Neefs

© Nico Neefs

Designer: Studio Maarten De Ceulaer
Photographer: Nico Neefs
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more