// arthitectural / Architecture / Studio Nicoletti Associati | Kazakhstan Central Concert Hall

Studio Nicoletti Associati | Kazakhstan Central Concert Hall

Architecture Studio Nicoletti Associati | Kazakhstan Central Concert Hall

Studio Nicoletti Associati | Kazakhstan Central Concert HallThis auditorium was awarded to Studio Nicoletti as the result of an International restricted competition. Founded in the heart of the steppes only four years after the Independence of the Country, Astana is now a decade old new capital of Kazakhstan. Astana’s central nucleus occupies a rectangular area whose organizational axis is based upon a system of three piazzas. In the largest of these, dominated by the Presidential Palace, the Central Concert Hall faces the Senate House.

Studio Nicoletti Associati | Kazakhstan Central Concert Hall

Studio Nicoletti Associati | Kazakhstan Central Concert HallThe vastness of the location reminds the vastness of the Kazakh Steppe. Amidst this monumental void, the structures of the Auditorium rise like the petals of a flower animated through music. They create an envelope which encloses and protects an internal piazza of among 3.000 sqm housing shops, balconies, restaurants, exhibition halls, two music halls for 400 and 200 seats, and the main 3.500 seats Auditorium.

Studio Nicoletti Associati | Kazakhstan Central Concert Hall

Studio Nicoletti Associati | Kazakhstan Central Concert Hall

Studio Nicoletti Associati | Kazakhstan Central Concert Hall

Studio Nicoletti Associati | Kazakhstan Central Concert HallSuch internal multi-leveled piazza integrates with Astana’s system of public squares, while providing a space protected from the harsh local climate: a temperature range from -40 to +40 and salty winds. The piazza extends itself on the rooftop level of the Auditorium. Its shape is similar to a “Dombra” the typical Kazak instrument, entirely clad in American cherry hardwood.

Studio Nicoletti Associati | Kazakhstan Central Concert HallThis music hall is one of the largest in the world with a vineyard conformation, designed for classical music but able to adapt itself to any kind of performance thanks to a special system of false ceiling’s mobile panels and acoustic tents.

Location: Astana, Kazakhstan
ArchitectStudio Nicoletti Associati
Awards: International competition, first prize
Project Design: Manfredi Nicoletti – Studio Nicoletti Associati
With: Luca F. Nicoletti
Structures: Ingegneri Associati
Plants: E.N.E.T.E.C.
Acoustics: Xu-Acoustique
Stage Equipment Design: Studio Nicoletti Associati
Changement-à-Vue
Design Assistants: Studio Altieri SpA, Thiene IT
Local partner: Astanagorproekt, Astana KZ
Construction Company: Krüger Hoch & Tiefbau GMBH – The Mabetex
Group
SNA DESIGN TEAM: Benedetta Abbottoni, Luisa Campagna, Daniela de Santis, Alfio Faro, Pasquale Leone, Luca Maugeri, Alessandra Scardaoni
Dimension: 54.000 sqm
Cost: 120 M€
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more