// arthitectural / Architecture / StudioErrante Architetture | Wood and the Dog

StudioErrante Architetture | Wood and the Dog

Architecture StudioErrante Architetture | wood and the dog

Despite its small dimension, the cabin includes a series of functions which determine its formal solutions. It’s a shed, where the firewood required by the client’s house heating system is stored. The air passing through the planks of the building’s shell ensures the collected wood to dry.

Wood and the Dog from StudioErranteArchitetture on Vimeo.

It’s a shelter, a refuge, a place that provides interaction between the private but open courtyard and the outside public space. A center of gravity around which the life of the clients and the inhabitants of the small hamlet takes place: the niche on the south facade is a special seat for humans an animals.

StudioErrante Architetture | wood and the dog

StudioErrante Architetture | wood and the dogIt’s a working space and a service zone for the outdoor area. The reinforced concrete wall that defines part of the east elevation folds inwards to create a surface where a large sink has been positioned. It’s a spatial delimitation device, an edge that defines zones and mediates uses. The wall of the previous cabin, with its uneven and stratified texture has been maintained and consolidated in order to sustain the new construction. Light gray coating covers the old masonry to unify and underline that presence.

StudioErrante Architetture | wood and the dog

StudioErrante Architetture | wood and the dogDetails are basic. Definitions are literal. Reinforced concrete is used for base and wall. Wood for almost everything else: laminated wood for structure, burned chestnut for skin and roof, untreated chestnut for frames, plywood for inserts and niche, an old trunk became a step. A poor quality iron frame defines the door. In the end it’s only a wall, a box with a niche, a door and its window, two pivots, a step and a handle. Almost nothing else.

Architect: StudioErrante Architetture
Project name: Wood and the Dog
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more