// arthitectural / Architecture / studioMDA | Paul Kasmin Gallery

studioMDA | Paul Kasmin Gallery

Architecture studioMDA | Paul Kasmin Gallery

studioMDA | Paul Kasmin GalleryLocated in the densely populated gallery neighborhood of Chelsea in Manhattan, the Paul Kasmin Gallery seeks to create a new dialogue between pedestrian, visitor, and art. The design of the gallery creates a clean open space connecting the street to the inside. The gallery features a floor to ceiling glass façade, allowing over sized pieces of art to be delivered. The interior space benefits from a large skylight, flooding the space with natural light.

studioMDA | Paul Kasmin Gallery

© Roland Halbe

studioMDA | Paul Kasmin Gallery

© Roland Halbe

studioMDA | Paul Kasmin Gallery

© Karen Fuchs

The façade has two defined architectural attributes: the storefront glazing system and the full height aluminum façade. While the perforated gate of the aluminum loading dock gate provides security, the open design allows art to be showcased even when the gallery is closed. This is the first Chelsea Gallery to open its façade in its entirety to the public, breaking the typology of the traditionally visually disconnected gallery. studioMDA has also redesigned the entrance of Paul Kasmin’s Gallery at 293 Tenth Avenue, as well as the new store on 27th Street. This is the third location in Chelsea for Paul Kasmin Galleries.

Location: Manhattan, USA
Architect: studioMDA | Markus Dochantschi
Year of completion: 2011
Photos: Roland Halbe and Karen Fuchs
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more