// arthitectural / Concept & Competition / Studioninedots + HVDN | Student Housing for TU Delft Campus

Studioninedots + HVDN | Student Housing for TU Delft Campus

Concept & Competition Studioninedots + HVDN | Student Housing for TU Delft Campus

Studioninedots + HVDN | Student Housing for TU Delft CampusBy invitation of housing-corporation DUWO, Studioninedots + HVDN, Architectural office Marlies Rohmer and Knevel architects each made a conceptual design for 140 permanent student housing at the TU Delft campus. The project parameters were to design a volume of 67 meters long and 5 storeys high, the building should have its own strong identity and a collective space on the roof. Another requirement was to have rain water harvesting on the roof as well.

Studioninedots + HVDN | Student Housing for TU Delft CampusThe competition was won by Studioindots + HVDN together with a collaborative bid of contractor Jan Snel. The winning entry was defining in its dynamic façade, with the collective space having a central location in the building instead of on the roof. This creates a more interactive relationship between the residents, the building and its surroundings, leaving the roof to be fully planted with moss-sedum. The new building will be finished to all probability at the start of 2013.

Studioninedots + HVDN | Student Housing for TU Delft Campus

Studioninedots + HVDN | Student Housing for TU Delft CampusThe TU Delft is expecting a substantial growth of students in the coming years. That is why 1100 new built student residences are realised in the masterplan of Mecanoo for de TU-Delft Mid-West. The first project will be located in Field 2 along the Balthasar van der Polweg. The volume Suite 9, designed by Studioinedots + HVDN for this location, is based on a central corridor with on each side student housing. At strategic points a few of the flats have been removed. As the flats are individually insulated and constructed, it can freely be chosen where the voids are located. The created open area gives the building a transparency that maintain the links of the existing courtyards with the Balthasar van der Polweg.

Studioninedots + HVDN | Student Housing for TU Delft Campus

Studioninedots + HVDN | Student Housing for TU Delft CampusBy removing flats on each side of the corridor, an unexpected and lively section is created with a covered entrance and central covered collective (outdoor) space. More Flats have been removed on the south-side, so sunlight can enter the building as far as possible. A wide stairs connects all the individual levels as one continuing collective space. This centrally located outdoor space forms the heart of the building. Its timber cladding gives the building a warm character and strong identity.

Studioninedots + HVDN | Student Housing for TU Delft Campus To avoid an image of easy repetition of the flats and to introduce an additional stratification a perforated panel façade system is placed around the collective outdoor space. Thus the abstract of the volume is maintained and effects of different scales is achieved. At night fall, lights illuminating the backdrop of the perforated panels, making the elevation change slowly. This gives the building a fitting dynamic and with the noticeable collective outdoor space, the building engages with its surroundings.

Location: TU campus Delft, Netherlands
Architects: Studioninedots + HVDN
Client: Stichting DUWO
Type: student housing, 138 houses
Plot: 388 m2
Fsi: 5,0
Budget: 5.600.000 €
Design team: Albert Herder, Metin v. Zijl, Vincent v.d Klei, Arie v.d Neut
Project team: Wouter Hermanns, Jarno v. Essen, Giovanni Lavanna
Engineering: Jean-Marc Saurer
Sustainebility: Uta Ehrhardt
Constructor: Jan Snel Group
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more