// arthitectural / Concept & Competition / Studioninedots | Smiley, Block 29A

Studioninedots | Smiley, Block 29A

Concept & Competition © Zesxzes Visuele Communicatie
© Zesxzes Visuele Communicatie

© Zesxzes Visuele Communicatie

Studioninedots designs a student housing block with 362 dwellings on Ijburglaan in Amsterdam shaped like a smile. Construction begins in December.

The initial urban plan for the development of Zeeburgereiland, a reclaimed island designated for the expansion of Amsterdam, involved long large blocks. This would have resulted in monotonous walls of buildings that were highly unbeneficial for a residential context. To create a more human scale, these original blocks were later subdivided into smaller, more accessible plots. Hence, the 133-metre-long block in the curve of Ijburglaan was parcelled into three plots. Hence, the 133-metre-long block in the curve of Ijburglaan was parcelled into three plots.

Studioninedots_smiley_block29A_zeeburgereiland_Page_02 Studioninedots_smiley_block29A_zeeburgereiland_Page_03 Studioninedots_smiley_block29A_zeeburgereiland_Page_04

However, a new development overturned this revised plan. The entire, original block appealed to a developer, who aims to develop it into student housing. Studioninedots was commissioned to merge this ambition with the updated urban condition comprising the smaller blocks.

The outdoor space allocated by the developer was situated on the ground floor facing north, sandwiched between other buildings; this made the space dark and unappealing. Our solution relocates this undesirable arrangement to the centre of the roof.

Studioninedots_smiley_block29A_zeeburgereiland_Page_06 Studioninedots_smiley_block29A_zeeburgereiland_Page_08 Studioninedots_smiley_block29A_zeeburgereiland_Page_09 Studioninedots_smiley_block29A_zeeburgereiland_Page_10 Studioninedots_smiley_block29A_zeeburgereiland_Page_11 Studioninedots_smiley_block29A_zeeburgereiland_Page_13 Studioninedots_smiley_block29A_zeeburgereiland_Page_14 Studioninedots_smiley_block29A_zeeburgereiland_Page_15 Studioninedots_smiley_block29A_zeeburgereiland_Page_16

By carving out the block facing southwards, we not only create sheltered terraces but also diverse layouts and an iconic urban silhouette featuring two higher building ends connected by a lower building in the centre; this breaks up the length of the block. The position of the stepped terraces cleverly enables the building to retain its function as a sound barrier against traffic noise for the residences behind.

Studioninedots_smiley_block29A_zeeburgereiland_Page_25 Studioninedots_smiley_block29A_zeeburgereiland_Page_26 Studioninedots_smiley_block29A_zeeburgereiland_Page_27 Studioninedots_smiley_block29A_zeeburgereiland_Page_28

Studioninedots_smiley_block29A_zeeburgereiland_Page_19
Studioninedots_smiley_block29A_zeeburgereiland_Page_21

Striking glass entrances – two at the ends and one on the shared roof terrace – provide access to the student flats. Complementing the roof gardens, a green zone is placed along the front facade; here hollyhocks lean against the masonry piers. This zone forms the terraces of the ground floor flats. The dimensions of the piers vary, widening towards the centre of the building, which lends the facade a dynamic rhythmic quality. As a whole, the different rhythms accentuate the overall upturned form: the building smiles.

© Zesxzes Visuele Communicatie

© Zesxzes Visuele Communicatie

© Zesxzes Visuele Communicatie

© Zesxzes Visuele Communicatie

Location: Zeeburgereiland, Amsterdam, Netherlands
Architect: Studioninedots
Client: Van Wijnen Midden/IC Netherlands BV/DUWO
Type: Student housing 362 apartments with collective facilities
Plot: 2705 m2
Fsi: 4,7
Design-completion: 2014-2015
Status: Design development
Design team: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
Project team: Stefan Dannel, Wouter Hermanns, Jurjen van der Horst
3D Visualizations: Zesxzes Visuele Communicatie
Contractor: Van Wijnen Midden
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more