// arthitectural / Architecture / SYAA | O House

SYAA | O House

Architecture © Andrei Dragomir

The particularity of this project is the very narrow 116sqm plot and the desire of two friends to build together their urban apartments, each of them with its own appendix functioning as a professional space – a wine bar and a recording studio respectively. These special additions, along with the reduced imprint of the house, dictated a vertical spatial layout: the wine bar and duplex belonging to one of the clients were placed on the underground, ground floor and first floor, thus also enjoying the presence of a small courtyard, whereas the recording studio and the other duplex were placed on the terraced attic, the second and the third floors. The result was a five-level building with four functional units. The height – unusual for a house – as well as the owners’ lifestyle and requests led to the design of four different access ways and a semi-open exterior staircase, integrated in the building’s envelope. The wine bar, located on the underground level and open to the public, communicates directly with the street through a buffer space on the ground floor.

© Andrei Dragomir

© Andrei Dragomir

© Andrei Dragomir

© Andrei Dragomir

© Andrei Dragomir

© Andrei Dragomir

Joining all functions in a compact manner was balanced by large openings towards the street and double height spaces. Interior spaces opened on two levels and expressed in the facade by large vertical windows, the loggia on the second floor that extends up to the attic, the exterior staircase included in the volume of the house and the openings randomly paced on facades give a unified compact look, in which one can hardly read levels and functions.

© Andrei Dragomir

© Andrei Dragomir

© Andrei Dragomir

© Andrei Dragomir

© Andrei Dragomir

© Andrei Dragomir

© Andrei Dragomir

© Andrei Dragomir

The resulting building preserves the defining elements of the traditional houses in the area: the courtyard with garden and private access, directly from the street, the roof framing with attic. The house links and contributes to the public space through its generous loggia. The atypical height is the only element that suggests the mix of functions and the existence of several owners. The compact, robust, slightly defensive silhouette is inspired by the traditional houses named kule.

Location: Ostasilor Street, Bucharest, Romania
Architect: SYAA
Function: House for two families with wine bar and recording studio
Client: V. Damboviceanu & C. Stefanescu
Structural Engineering: eng. Simona Paraschiv
MEP Engineering: eng. Florentina Radu, eng. Mirela Neculai, eng. Florin Potera
Sound & acoustic consultant: eng. Flavius Oros
Plot area: 116sqm
Built area: 390sqm
Height: U+GF+3F+A
Photos: © Andrei Dragomir
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more