// arthitectural / Architecture / Tabanlioglu Architects | Istanbul Sapphire

Tabanlioglu Architects | Istanbul Sapphire

Architecture Tabanlioglu Architects | Istanbul Sapphire

In terms of architecture, Büyükdere Boulevard is a competitive environment where Istanbul Sapphire emerges as the first high-rise residential of the city. As a residential, leisure and middle-size shopping center project located in the “business administration” center of the city, the building rises in agreement with the surrounding high-rises and still in human scale by means of nature-friendly facilities like vertical gardens, where the residents can open their windows to their terraces or gardens even at the highest levels, on account of the double-layered façade.

Tabanlioglu Architects | Istanbul Sapphire

© Thomas Mayer

Tabanlioglu Architects | Istanbul Sapphire10 of the 65 floors are below ground and 55 floors are above the ground where the street level entrance from the main street is to the shopping area after a small plaza. The residential units have their private entrances. With the antenna the construction is 261-metre high. The two top floors are reserved for the café and simulation hall where one may experience Istanbul in 3-D, and at the very top the observation deck is open to public.

Tabanlioglu Architects | Istanbul Sapphire
Tabanlioglu Architects | Istanbul SapphireBeing the highest structure in Maslak, Istanbul Sapphire claims a new way of life relying on the opportunities of contemporary architectural and urban manner, respecting the environmental values of the world.The building is basically a concrete structure supported by steel elements. The thin building form is supported by the two cores at the narrow ends. In different levels of the building, there are residences of different sizes with a private terrace or garden; the building is planned as 4 separate housing zones, and in the 4 common areas between the sections; there are various social areas and indoor gardens for the residents of the building: these buffer zones also house the maintenance and support facilities and the mechanical systems of the building.

Tabanlioglu Architects | Istanbul Sapphire

Tabanlioglu Architects | Istanbul Sapphire

© Helene Binet

Tabanlioglu Architects | Istanbul Sapphire

© Thomas Mayer

The 4-meter (gross/net 3.40) high ceilings and floor-to ceiling transparent glass windows benefiting the panoramas to the most, grant ample volumes and optimum daylight. All apartments either have balconies or large decks and gardens; 360 degree spectacle panoramas include the Bosporus, the forest views and the cityscape at the highest point of the city. The building façade consists of two independent shells. The interiors are protected from adverse weather conditions and noise on account of the outer shell. This transparent shell also creates a buffer zone between the indoor area and the outside, and has a positive effect on structural solutions. Most originally, the space created between the two shells is used as gardens and terraces of each apartment; every three floor is a component with a garden floor and two floors overlooking the gardens, around the atrium there are 9 or fewer apartments depending on the size of each unit.

Tabanlioglu Architects | Istanbul Sapphire

Tabanlioglu Architects | Istanbul Sapphire

Tabanlioglu Architects | Istanbul SapphireThe garden zone is naturally ventilated though the louvers taking the air in (at lower lever) and out (at top). The louvers automatically open and close according to weather conditions; the interior temperature is always almost equal to the exterior temperature. Although there is a restriction for balconies above the 11th storey, due to the double façade application, the interior gardens protected by the outer shell provide a unique experiment of being in your private garden in a skyscraper.  Living in a tower, yet the feeling is sharing a 3-floor house with close neighbors like in country side or in a traditional Istanbul house.

Tabanlioglu Architects | Istanbul SapphireEnvironmental friendly systems of the construction grant low energy consumption. The double façade itself provides a 25-30% saving in air conditioning. Furthermore, the green areas, namely the indoor gardens at various levels, offer a natural and a warm setting for those living at higher levels as well. Besides the inner gardens, every ninth floor recreation areas, such as a mini golf course at 187 meters with a great Bosporus view or a swimming pool overlooking the woods of Istanbul, are programmed.

Tabanlioglu Architects | Istanbul Sapphire

Tabanlioglu Architects | Istanbul Sapphire

© Thomas Mayer

On the city’s new central business district, alongside the corporate skyscrapers, there are the escalating residential towers. The people who are moving back from gated communities in the outlying suburbs demanded a City life back in the core of the metropolis. For the last five years, Büyükdere region has started to regain its allure by alternative residential developments. Joining the developing elegant and contemporary  neighborhood in the booming region, the 261-meter hi-technology Tower possesses a smart cityscape; at the same time its elegant and transparent the structure contributes to the image of the city.

Tabanlioglu Architects | Istanbul Sapphire187 apartments – with different floor plans, varying in size basically from 120 m2 to 447 m2, including 1100 m2 penthouses and duplexes – are flexible for unison and smaller divisions, situated at 48 floors of the construction. Viewed from the outside, the building gets slightly thinner as it rises upward. As of the fourth level, it expands downwards and the glass covering the surface of the building earns a sort curve and then extends horizontally as the skirt of the building, which covers the cafés, bars, restaurants, cinemas and stores, maintaining the integrity of the retail and social zone. This area, designed especially for high-quality brand shopping, is perceived as a multi-layered, dynamic, large single space. This wide space benefits natural light to the maximum extent, and in addition to the stores in this broad area, as of the basement, four levels of shopping zone have been planned in the ground floors.

Tabanlioglu Architects | Istanbul SapphireIn addition to the comfort provided by the modern technology, Istanbul Sapphire has the infrastructure and the location that will ensure easy transportation. Owing to the metro connection and the 6 underground car-park levels, the transportation and the parking problems are solved. A part of the 6-storey underground car park has been reserved as storage areas for the residents and for other storage services.Being the highest structure of the country, especially after the big earthquake of 1999 in Istanbul, the building is designed according to new earthquake and fire regulations. The vertical circulation is provided by 14 elevators 8 of which are express elevators at high speed; in addition there are 8 conveyor belts and 13 escalators. 2 elevators have direct access to the very top floor where the restaurant and the observation deck is, the privacy of the residences are preserved by private access.

Tabanlioglu Architects | Istanbul Sapphire

© Thomas Mayer

Central heating and ventilation, security, maintenance services and “intelligent house” system grant a user-friendly environment and easy access.  The complex, supported by the recent technologies and professional service administration, offers a comfortable and fashionable life-style. Technological facilities, modern healthy infrastructure and management policy makes the building user-friendly and provides easy maintenance. Starting at the main entrance and the elevator access, digitally controlled systems provide a protected environment, supported by the security personnel as well. There is 24-hour concierge service is ready for operational directives. Immediate services and other facilities granted to the residents of the building, beside the shopping facility. To motivate a futuristic social mood with its roots back in local traditions, the architectural approach with smart local solutions created an energetic and at the same time serene and easy house-life in Sapphire where one steps in to new way of living and  become a member of younger generation aiming high.

Location: Istanbul, Turkey
Architect: Tabanlioglu Architects | Melkan Gürsel & Murat Tabanlioglu
Client: Biskon Yapı A.Ş
Architectural Project Team: Murat Cengiz , Salih Yılgörür, Aydın Işık, Hakan Bağcı, Ozan Öztepe, Funda Tezel ,Ali Çalışkan, Ahmet Çorapçıoğlu, Selen Ak,Ali Eray, Mehmet Vaizoğlu, Aybige Tek, Recep Semizoğlu ,Merve Yücel, Necmettin Selimoğlu, Adnan Tarı ( Site Coord.), Ayla Ecer ( Site Coord.)
Interior Design: Tabanlıoğlu Architects
Hande Pusat , Derya Genç, Esra Demirtaş, Burcu Biçer, Aslı Aydın, Sinemis Yargıç, Suda Ayşe Karaduman, Ayşe Aydoğan
Main Contractor: Biskon Yapı A.Ş
Structural Engineering: Balkar Engineering
Mechanical Engineering : GN Engineering
Mechanic Consultant: Boz Project & Consultancy
Electrical Engieering : HB Teknik
Housing Consultant: Servotel
Shop Mix: Alkaş Consultancy
Facade Works : MF Metal Und Fassadenplanung
Architectural Lighting: Studio Dinnebier
Wind Tunnel Test: Ruscheweyh C. GmbH
Security: Tepe
Elevator: Barlas
Fire Consultant: Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç
Site Area: 11.339 m²
Construction Area: 165.169 m²
Photography: Helene Binet, Murat Germen, Emre Dorter, Thomas Mayer
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more