// arthitectural / Interiors / Tabuenca & Leache Arquitectos | Casa de Condestable

Tabuenca & Leache Arquitectos | Casa de Condestable

Interiors Tabuenca & Leache Arquitectos | The Palace ´Casa de Condestable´

Tabuenca & Leache Arquitectos | The Palace ´Casa de Condestable´This was a project to restore an old sixteenth-century palatial mansion, which was in ruins and had undergone major renovations and alterations over time, particularly during the nineteenth and twentieth centuries. Through an extensive cleaning and restoration process, the building´s original appearance and size resurfaced, exposing the old wood-paneled ceilings that were hidden behind false ones throughout all of the rooms.

Tabuenca & Leache Arquitectos | The Palace ´Casa de Condestable´

© Luis Prieto

Tabuenca & Leache Arquitectos | The Palace ´Casa de Condestable´

© Luis Prieto

This architectural intervention was mostly focused on the central core consisting of the main courtyard (whose original stone columns were conserved) and a small backyard. Without yielding to a contemporary aesthetic, the intervention sustains the natural continuity between the old and the new, which is established through the materials that have been used: wood, terracotta and lime mortars and plaster.

Tabuenca & Leache Arquitectos | The Palace ´Casa de Condestable´

© Luis Prieto

Tabuenca & Leache Arquitectos | The Palace ´Casa de Condestable´

© Luis Prieto

Tabuenca & Leache Arquitectos | The Palace ´Casa de Condestable´

© Luis Prieto

It currently houses a cultural centre in Pamplona´s old quarter, including exhibition halls for events, meetings, workshops or other activities, as well as a computer lab and library and administrative municipal offices.

Location: Pamplona, Navarra, Spain
Architetcs: Tabuenca & Leache, Arquitectos | Fernando Tabuenca González, Jesús Leache Resano
Project name: The Palace ´Casa de Condestable´
Promoter: The Pamplona Municipality
Contributors: Belén Beguiristaín Lahuerta, architect
Arturo Pérez Espinosa, José Luis Sola, architecture and construction engineers
Susana Iturralde, Raúl Escrivá, Mikel Landa, structure
GE & Asociados, engineering
Gabinete Trama, archeology
Sagarte, S.L., restoration
Asunción Orbe, historical study
Construction company:UTE ACR – COMSA
Surface area: 6.819 m2
Budget: 9.350.538 €
Start date: January 2005
Completion date: November 2008
Photographer: Luis Prieto
Awards:
Won the 1st Prize in an Ideas Competition.
The 2006-2009 COAVN (College of Basque-Navarro Architects) Award for Rehabilitation and Restoration.
The 2009 ASCER Prize for Interior Architecture.
Selected for the 2009 Award for the Intervention in Spanish Architectural Heritage, hosted by the CSCAE (The Higher Council of Colleges of Architects of Spain).
Selected for the 2011 European Union, Mies van der Rohe Award.
Selected for the 2012 European Union, ECOLA Award for the use of plaster in Architecture.
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more