// arthitectural / Architecture / Tacoa Arquitectos | Galeria Adriana Varejão

Tacoa Arquitectos | Galeria Adriana Varejão

Architecture Tacoa Arquitectos | Galeria Adriana Varejão
Tacoa Arquitectos | Galeria Adriana Varejão

© Vicente de Mello

Inhotim Centro de Arte Contemporânea is located in Brumadinho, a village near Belo Horizonte, the capital of Minas Gerais state. A personal initiative of the mining industry businessman Bernardo Paz, the museum has an unusual architectural concept. Instead of sum up all its installations into a unique building, it is composed of many pavilions spread out in a park of approximately 35 hectares.

Tacoa Arquitectos | Galeria Adriana Varejão

© Vicente de Mello

Tacoa Arquitectos | Galeria Adriana Varejão

© Vicente de Mello

The Adriana Varejão Gallery was commissioned to shelter two works of the artist acquired by the museum and exhibited at Cartier Foundation: the sculpture Linda do Rosário and the polyptych Celacanto Provoca Maremoto (with the further development of the project, the artist created another four works for the building). The project should occupy a hillside with a small slope (typical of the topography of Minas Gerais, composed of old and smooth hills) partially surrounded by the native forest, an area formerly used to store containers. The original topography was modified for this new use: a huge displacement of earth has cut it, creating the great horizontal plane necessary to the storage.

Tacoa Arquitectos | Galeria Adriana Varejão

© Vicente de Mello

The orientation of the project aimed to recompose the site’s original topography and inserting on it an artificial element: a regular block in reinforced concrete (prestressed wasn’t necessary), partially inserted in the hillside. The building structure is composed by an irregular retaining wall that gains the space in the ground floor and receives the loads of the block, in its deepest part, trough two beams, in the middle, trough 4 columns integrated in the wall.

Tacoa Arquitectos | Galeria Adriana Varejão

© Eduardo Eckenfels

The building was also conceived as a spiral path that connects two different levels of the park, alternating moments of contraction/passage and expansion/exhibition: from the ground floor, in the middle of the water pound, in a narrow promenade, away from the building;  The small square plaza of the groundfloor;The promenade turns to the building;  the ground floor, inside the hill, below the concrete block;The stairs;The first pavement, inside the concrete block;The ramp;  The terrace, above the concrete block; The bridge. And vice versa.

Tacoa Arquitectos | Galeria Adriana Varejão

© Eduardo Eckenfels

Tacoa Arquitectos | Galeria Adriana Varejão

© Eduardo Eckenfels

Location: Brumadinho, Minas Gerais, Brasil
Architect: Tacoa Arquitectos | Rodrigo Cerviño Lopez
Project name: Galeria Adriana Varejão
Design team: Arh. Rodrigo Cerviño Lopez, collaborators: Fernando Falcon, Eduardo Chalabi
Trainee: Marcus Vinicius dos Santos
Structural engineering: Suely Bueno, engineer, JKMF
Construction management: Felipe Salim, engineer, Janaina Mello, architect, Inhotim
Client: Inhotim Centro de Arte Contemporânea
Built area: 558 m² (gross)
Cost: € 500.000,00
Design phase (beginning and ending month, year): November 2004, November 2006
Construction phase (beginning and ending month, year): March 2006, March 2008
Maximum height of the building from ground level: 10,10 meters
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more