// arthitectural / Architecture / Taylor_Smyth Architects | House on the Bluffs

Taylor_Smyth Architects | House on the Bluffs

Architecture Tayor Smyth Architects | House on the Bluffs

Tayor Smyth Architects | House on the BluffsOn a dramatic site perched near the edge of an escarpment along the Scarborough Bluffs and nestled amid towering oak trees, the clients set out to build their dream residence on the foundations of the wife’s former 1960’s childhood home – a light filled open residence that would celebrate the spectacular views encompassing trees, water and sky.

Tayor Smyth Architects | House on the BluffsFunction

The compact 2,300 square foot layout is designed to allow every space a different experience of the lake views and to interconnect with the double height living room, all the while treading lightly on the sensitive site that has seen significant erosion within the last seventy years.

Tayor Smyth Architects | House on the Bluffs

Tayor Smyth Architects | House on the Bluffs

Profitability/cost reduction
A modest budget required a rigorous approach to cost saving measures: the wood framing was built using a panelized construction system from a local Ontario company. All floor, wall and roof components were prefabricated, then shipped to and assembled on site. The advantages included a significantly stronger structure, less waste and energy use and quicker installation (less than half the time compared to traditional methods) which resulted in approximately $10,000 of savings; the existing foundations and basement walls were re-used, saving several weeks of construction time; and Algonquin stone, left over from another job site, was salvaged for the feature walls and exterior walkways.

Tayor Smyth Architects | House on the Bluffs

Aesthetics
Viewed from the street, the house is a simple stucco box, distinguished by a screen of vertical channel glass that provides privacy while allowing diffuse natural light to filter into the stairwell and master and guest bathrooms. At night it glows like an oversized lantern. The rear of the house dissolves completely into a two storey wall of glass, penetrated by the fibre cement clad volume of the master bedroom that cantilevers out from over the dining room below.

Tayor Smyth Architects | House on the Bluffs

Tayor Smyth Architects | House on the BluffsThere is a recurrent theme of blurring the distinction between inside and outside: Ontario limestone wraps from the front wall around to the recessed entrance and then reappears inside; the kitchen counter extends outside to become a barbecue counter; and an exterior planter reappears inside the living room as a planted slot in the floor. The small master bedroom accommodates only a king-sized bed and night tables and, like a tree house, enjoys a view through the tower oak trees that is framed by the cedar-lined balcony. Sliding panels open it up laterally into the double height living room.

Location: Scarborough, Ontario, Canada 
Architects: Tayor Smyth Architects 
Partner-in-charge: Michael Taylor
Project Architect: Rebecca Wei
Size: 2,300 sq. ft.
Start up: 2009
Completion: 2011
Images by Ben Rahn/A-Frame
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more