// arthitectural / Architecture / Taylor_Smyth Architects | House On a Ravine

Taylor_Smyth Architects | House On a Ravine

Architecture © Kerun Ip

Exterior materials consist of a rubble stone base of Ontario limestone, custom mahogany windows and exterior finished stucco. Flashings, canopies and the garage door are zinc. An exterior mahogany screen at the front provides privacy from the street for the two storey high glazing.

© Peter Gumpesberger and Toni Hafkenscheid

At the rear, the house is oriented to the view of the park. Ten foot high floor to ceiling mahogany and glass doors along the full length of the living and dining rooms can be slid past each other to link interior and exterior. A water element begins inside the kitchen/conservatory as a series of bubbling spouts, reappears outside in a linear channel, and culminates in a fountain flowing from a stainless steel scupper.

© Kerun Ip

Inside, the house is organized around a double height dining room. A stair of solid walnut treads on steel angles cantilevers out from a freestanding wall that leads to a steel and walnut bridge on the second floor. The stair was meticulously detailed to provide flush connections between the wood and the steel.

© Kerun Ip

An elegant palette of natural materials combines dark and light colours: walnut floors and built-in millwork, light limestone flooring at the foyer and on the living room fireplace, and sandblasted glass screens and polished plaster.

Architect: Taylor_Smyth Architects
Location: Toronto, Ontario, Canada
Client: Private
Type: Renovation
Size: 7,000 sq. ft.
Cost: Withheld at Client’s Request
Completed: 2001
Images: Kerun Ip

Awards :

7th Annual Best of Canada Award
National Post Design Exchange Award
8th Annual Best of Canada Award
OAA Architectural Excellence Award

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more