// arthitectural / Architecture / Tectoniques Architects | School complex in Rillieux-la-Pape

Tectoniques Architects | School complex in Rillieux-la-Pape

Architecture Tectoniques Architects | School complex in Rillieux-la-Pape

Tectoniques Architects | School complex in Rillieux-la-PapeThe Paul Chevallier school complex  is situated in Rillieux-la-Pape, a northern  suburb of Lyon. At 5 038 m2, it is an unusually large project; and this indicates the growing  attractiveness of the area. The complex currently comprises a nursery  school and an elementary school. In 2014, a gym will be added, which will also be  available for community activities. The site  occupies an entire block, close to the centre  of the district. The two schools are functionally and administratively autonomous. While  following on from each other, they make up  a continuum, in an overall composition. They  are made up of rectangular modules in “V”  formations enclosing internal spaces which, in the case of the nursery school, is a garden, and, in that of the elementary school, a patio.

Tectoniques Architects | School complex in Rillieux-la-Pape

© Renaud Araud

The design takes account of the sloping terrain. The structures in laminated KLH® panels have imposing planted-out roofs with overhangs. Lending its tone to the entire project, this extra “façade” represents the lyrical nature of the relationship between nature and architecture, in a Japaneseinspired atmosphere. It is accessible and visible from inside the buildings via the volumes of the first floor, part of which rises up over the roof and seems to float over this hanging garden. Integration into the urban mosaic The site is surrounded by disparate constructed forms that illustrate the  historical development of the area. The old village stretches out along the Route de Strasbourg, and on the southern side there is a mix of apartment blocks and private housing developments. Dense, diverse plant life accompanies and modifies this urban environment. Across from the site is the wooded Brosset park, with, on its perimeter, the Maison des Familles, the Centre Social and the Ecole de Musique, whose functions are complementary to those of the schools.

Tectoniques Architects | School complex in Rillieux-la-Pape

© Renaud Araud

The nursery school occupies a calm, sheltered position in a garden at the heart of the site, with an area of vegetation close to a château and some villas. The elementary school has a façade that gives onto Rue Salignat. The future gym will follow the alignment of the street. A pedestrian pathway leads to the entrance, organising the area where the parents congregate, and linking the schools to the village, as a prolongation to the existing axes of communication. It is lined by the structures themselves, thus leaving room for the playgrounds and gardens on the southern side.

Reconciling architecture and nature

One of the project’s major characteristics is the relationship it establishes between architecture and nature. The structures are in keeping with their surroundings, at times allowing nature, more or less literally, to “get the upper hand”. The general profile is uniformly, deliberately low, harmonising with the slope in such a way as to minimise excavation and foundation work. The project harmonises vegetation on the  upper and lower levels. The volumes in wood  are separated by the broad, planted-out roofs, with their waves of colour. The inclined roof  planes and broad overhangs energise the  silhouette, and attenuate the massiveness of  the blocks.

Tectoniques Architects | School complex in Rillieux-la-Pape

© Renaud Araud

This schema is an encouragement to strolling  and dallying. It projects an impression of  insouciance that is ideally suited to the world of children. From the inside, nature is framed by the large windows of the classrooms, and its close proximity makes it an element of the children’s educational needs. The landscapers have provided places of discovery and experimentation. There is a vegetable garden beside Rue Salignat, and a discovery path on the way to the canteen in the northern wing of the nursery school. There are also walkways on the roofs, which introduce the children to another ambiance.

Poetry and surprise

The two schools are unified by their broad, pleated roofs, the nursery school being lower down on the slope. The ground plan is simple, so that the children can easily find their way around. The geometry, and notably the passageways, contrast with the spatial intensity. The inner perspectives are telescoped or attenuated, depending on whether the walls are convex or concave. Views onto the outside world, and superimposed spaces, are always different, always new. There are multiple, changing, irregular facets. No two façades are the same. The complex is labile, asymmetrical, surprising.

Tectoniques Architects | School complex in Rillieux-la-Pape

© Renaud Araud

In terms of organisation, the classrooms are rectangular, and can take thirty children comfortably. The collective spaces (library, concourse, music and computing rooms) stand out, in part, above the roofs. Large windows, sheltered by the roof projections and sunshades, open onto the playgrounds on the southern side. And the nursery school also receives natural light from the north o the nursery school classrooms is through cloakrooms, via yellow perforated metal entry points that indicate a passage from one world to another. The toilets and dormitories are shared by two classrooms, and there is customised furniture in threeply spruce, from the cloakrooms to the cupboards in the classrooms. The passageways have their own character, and are the project’s main axes. The galleries, main entrance, hall, covered playground, corridors and terraces are carefully designed, spacious, with natural lighting, for easy occupation.

Tectoniques Architects | School complex in Rillieux-la-Pape

© Renaud Araud

Wood in depth

Wood is a pre-eminent presence. Tectoniques generally uses wood frames for its school projects, but in this case there are wood panels throughout, for the walls, façades and floors. They are left exposed on the inside surfaces, giving solidity and depth to the walls and partitions. This impression of mass and weight creates an impression that is unusual for construction in wood, which by its very nature is light. t from the foundations, slabs, ground floor and stairwells, everything is in wood, including the lift shaft. The outer aspect of the complex is characterised by overhangs that are 2.4 m long and 0.18 m deep. Structurally, the roof is made of KLH® panels, as mentioned above, while the upper storey has cavity floors in prefabricated laminates between OSB planking on dry slabs, with soft coverings.

Tectoniques Architects | School complex in Rillieux-la-Pape

© Renaud Araud

From preparation (long) to implementation (short)
The design-construction process is similar to certain techniques that have been used in Austria. Industrially-produced panels and more elaborate components are used for on-site dry assembly. This is one of the most ambitious project of its kind to be implemented in France, using a constructional approach that is one of Tectoniques’ specialities.

An architectural firm with commitment

Founded 20 years ago, Tectoniques is a collective firm that brings together two generations of architects and engineers. It takes a militant approach in which architecture is closely linked to environmental strategies. With its considerable depth of experience in the field, it possesses recognised expertise and a solid critical framework. Convinced as it is about the validity of “dry” construction, Tectoniques focuses on the implementation of simple, clean, evolutive protocols. And wood imposed itself, right from the start, as a material that can satisfy a twofold requirement: environmental responsibility and architectural quality.

Tectoniques Architects | School complex in Rillieux-la-Pape

© Renaud Araud

The firm’s work is guided by a number of generic objectives:
– architectural forms that are results, not postulates;
– intelligible architecture in which things exist for what they are, without artifice;
– buildings that are adaptable and evolutive;
– an avoidance of unnecessary complexity.
Tectoniques has a team of some twenty designers. And the arrival of new young associates in 2007, then in 2011, has brought about a renewal, with an ongoing synergy between experience and dynamism. The architectural firm is progressively developing new skills. In 2011, it obtained certification in quantity surveying and site management. And early this year, it began carrying out climatic and environmental engineering studies. Its aim is to attain both greater autonomy and tighter control over quality issues.

Location: Rillieux-la-Pape, France
Architect: Tectoniques Architects
Project name: School complex in Rillieux-la-Pape
Photos: Renaud Araud
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more