// arthitectural / Architecture / Tense Architecture Network | Residence in Kifissia

Tense Architecture Network | Residence in Kifissia

Architecture tense architecture network | Residence in Kifissia

tense architecture network | Residence in KifissiaThe residence’s plot is small and an adjacent building almost blocks the southern sun. The main part of the field should remain free and become the residence itself: an austere prism, centrally supported, hovers above the liberated ground. At first, an area was defined: a cubic shell of plants creates a limit for the house. In order to reside, ones withdraws in. Three metallic columns support a net of inox ropes where plants have already started to climb in order to generate a volume equally important to the house’s prisms.

tense architecture network | Residence in Kifissia

tense architecture network | Residence in KifissiaWhen the plants are grown the green screen will be penetrated only by the black central column of the concrete shelter. The basalt-watery surface on which it is based reflects the light in the interior. Exposed concrete is dark tinted where a greater depth, a sense of anchoring was necessary. Artificial light is cautiously managed in order to protect the night and the intimacy that dim light offers.

tense architecture network | Residence in Kifissia

tense architecture network | Residence in KifissiaThe shell remains intact towards the main façade. The public image of the residence will eventually recede behind the plants and the house will claim the whole field. The vigorously detached prism lets the sun enter and functions as a shelter: living space lies beneath. When the sliding panels retreat, the merging with the garden is complete.

tense architecture network | Residence in Kifissia

tense architecture network | Residence in Kifissia

tense architecture network | Residence in KifissiaThe space that the elevated prism creates is the main compositional gesture. The manner that this gesture is performed is crucial: it is the manner through which the hovering prism is supported by the central column. A calm tension is realized, a simple yet clear correlation of forces. The synergy between structural and architectural design gives a residence where the shell is not more important than its field. Those are juxtaposed: one to one.

Location:  Kifissia, Greece
Architect: Tense Architecture Network
Project name: Residence in Kifissia
Project team: Tilemachos Andrianopoulos, Kostas Mavros, Nestoras Kanellos
Structural design: Athanasios Kontizas
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more