// arthitectural / Architecture / Tetrarc architects | Multimodal interchange of Saint-Nazaire

Tetrarc architects | Multimodal interchange of Saint-Nazaire

Architecture Tetrarc architects | Multimodal interchange of Saint-Nazaire

Tetrarc architects | Multimodal interchange of Saint-NazaireSaint Nazaire railway station is the focal point of a public transport network for a sprawling town that is destined for further growth. The creation of a high-frequency bus route lead to the reworking of the roadways and parking areas for buses and coaches around the station as well as the development of the square in front of the station.

Tetrarc architects | Multimodal interchange of Saint-Nazaire

© Stéphane Chalmeau

Discussions between the architects, the town authorities and the Carène development council led to changes from the initial design:

• the bus and coach parking areas are to be located on the existing plaza between the station and the post-war buildings opposite. Using this site relieves congestion for buses and coaches;

• a cheaper, longer-lasting coating is to replace the granite planned for the public transport operating area.
The budget that this has freed up means that two long parallel canopies can be built to protect public transport users. Standing out in the town thanks to their broad, flowing and colourful protective covers, they provide the additional comfort of enclosed glazed shelters which protects against the often violent winds of the Atlantic coast.

Tetrarc architects | Multimodal interchange of Saint-Nazaire

© Stéphane Chalmeau

Tetrarc architects | Multimodal interchange of Saint-Nazaire

© Stéphane Chalmeau

Concrete slabs are used to cover the plaza, creating a carpet on which are spread a bike rack in the shape of an engine shed, benches, information screens and lamp posts whose shape directs the eye towards the station entrance.

Tetrarc architects | Multimodal interchange of Saint-Nazaire

© Stéphane Chalmeau

Tetrarc architects | Multimodal interchange of Saint-Nazaire

© Stéphane Chalmeau

Very close by, the post-war period concrete bridge over the railway lines has been replaced by a metal one. A segregated bus lane and two lanes for cars take up the central roadway. To the sides, two pavements each provide a footpath and a cycle path. The desire to protect pedestrians and cyclists from bad weather, along with the requirement to build railings above the railway lines, produced the distinctive shapes that emphasise engineering in the town by evoking the silhouettes of ocean liners under construction which are visible above the town’s skyline.

Tetrarc architects | Multimodal interchange of Saint-Nazaire

© Stéphane Chalmeau

 

The station is at a symbolic crossroads between the port town and the railways, the town centre and the outlying commercial districts, the post-war town and its urban growth at Circé-Trignac.

Location: Saint Nazaire, France
Architect: Tetrarc architects
Project manager: Claude Jolly / J.P Mace
Project director: Romain Cateloy
Landscape architect: Louise Follin
Architect designer: Florent Delaboudinière
Study: 2009/2010
Completion: september 2012
Total area: 50,5 hectare
Client: CARENE / City of Saint-Nazaire
Porch: Bike shelter
Structural engineer: Economist_CMB
Structure: MECA
Expert composite: Michel Maugendre
Firm: Framework/urban furniture/outdoor signs_CMR
Cover: Polyecim
Bridge
Structural engineer: Structure_ SCE
Firm: Framework/structure_Baudin/Chateauneuf
Shell: ETPO
Camber: CMR
Infrastructure
Structural engineer: Road engineering_ SCE
Firm
Road: VIAUD
Lighting: INEO
Road marking: LESOURD
Green area: JAULIN PAYSAGE
Photos: Stéphane Chalmeau
Program: Saint Nazaire railway station is the focal point of a public transport network for a sprawling town that is destined for further growth. The creation of a high-frequency bus route lead to the reworking of the roadways and parking areas for buses and coaches around the station as well as the development of the square in front of the station.
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Special thanks to v2com.biz

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more