// arthitectural / Architecture / Tham & Videgård Arkitekter | Kalmar Museum of Art

Tham & Videgård Arkitekter | Kalmar Museum of Art

Architecture Tham & Videgård Arkitekter | Kalmar Museum of Art

The Kalmar Museum of Art is the result of a winning proposal in the open international competition in 2004 and was inaugurated on the 10th of May 2008. Set amongst the high trees in the main park of the renaissance town of Kalmar, it is built on part of the remains of the medieval city wall, next to a restaurant pavilion dating from the 1930s by Swedish modernist Sven Ivar Lind.

Tham & Videgård Arkitekter | Kalmar Museum of Art

© Åke E:son Lindman

Tham & Videgård Arkitekter | Kalmar Museum of Art

© Åke E:son Lindman

Kalmar is a flat town and the museum takes a new stance that complement the horizontal condition of this urban landscape. It’s a new place in the midst of a very present historical context that presents new perspectives on contemporary society in a wide sense. The competition motto was Platform and that is also the conceptual idea of this museum, a series of open platforms for art related activities. It is also how the museum is constructed, large spans for maximum flexibility on each level, so that not only light but also space can be transformed and adjusted to meet the specific needs of each exhibition. The new museum is a black four-level cube clad with large scale wooden panels and punctuated by large glazed openings. It houses the Kalmar collection of Modern Art as well as provide spaces for temporary exhibitions of contemporary art, videos, performances and concerts.

Tham & Videgård Arkitekter | Kalmar Museum of Art

© Åke E:son Lindman

Tham & Videgård Arkitekter | Kalmar Museum of Art

© Åke E:son Lindman

Tham & Videgård Arkitekter | Kalmar Museum of Art

© Åke E:son Lindman

Almost domestic in scale this museum still provides a variety of exhibition conditions. The two main spaces are the white box where one side can open up completely to bring in the exterior of the park, and the top floor gallery that is lit by shed head light shafts doubling its ceiling height. In addition there is a public art library and open workshops. One of the architectural main features is the open stair spiralling the full height of the building, starting from the new entrance lobby that interconnects between lake-side and park. It is a top lit space with all surfaces finished in exposed in situ cast concrete.

Tham & Videgård Arkitekter | Kalmar Museum of Art

© Åke E:son Lindman

Tham & Videgård Arkitekter | Kalmar Museum of Art

© Åke E:son Lindman

The four floors, each different from the others, are stacked on top of each other and create a vertical walk up into the greenery of the trees with a series of different spacial experiences while offering views of the environs; the Kalmar castle, the lake and the city centre. The building is designed to comply with high Swedish standards regarding the use of sustainable, sound and renewable materials as well as energy efficient climate control solutions. The basic construction is in situ cast concrete, a heavy core with external insulation which contribute to the stable interior climate; 21°C ±2 temperature and constant 50% relative air humidity. The big spans are made with post tension concrete slabs. Facades are made of stained black plywood (600/900/1200x900mm), mounted in layers on a framework of saw finished slowly grown pine. Interior finishes are exposed concrete, local lime stone, black stained plywood doors and panels, white painted walls and ceilings.

Tham & Videgård Arkitekter | Kalmar Museum of Art

© Åke E:son Lindman

T&V have also designed furniture pieces; the museum bench, the green bock-tables, the hexagon tables in white ash and steel/carrara, and the library interior.

Location: Sweden
Architect: Tham & Videgård Arkitekter
Team: Bolle Tham and Martin Videgård, Lukas Thiel, Tove Belfrage, Erik Wåhlström, Johan Björkholm
Photography: Åke E:son Lindman, Lindman Photography
Dates: Open International Competition 2004, 1st prize.
294 proposals from 15 countries.
T&V’s proposal PLATFORM, 1st prize February 2005.
Construction works started August 2006.
Open to the public May 10th 2008.
Awards: Winner of the the Kasper Salin Award 2008, Best building of the year in Sweden.
Mies van der Rohe Award 2009, the European Union Prize for Contemporary Architecture, shortlisted.
World Architecture Festival 2008, Barcelona, shortlisted.
Forum AID Award 2008, Best new architecture in the Nordic countries, finalist.
Helgo Award 2008, for Best architecture in a Historical context, finalist.
Assignment name: Kalmar Museum of Art
Client: Municipality of Kalmar
Built area: 1594 sqm + refurbishment of existing restaurant building.
Construction time: 18 months
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more