// arthitectural / Concept & Competition / THEEAE RKITECS LTD | Station 20

THEEAE RKITECS LTD | Station 20

Concept & Competition Woo-hyun Cho | Station 20

Woo-hyun Cho | Station 20The context at present, in which the station 20 and its park will be located, is underdeveloped with expectation of future development. By concerning it, the most important design aspect was to set a benchmark of the future surroundings near ‘station 20’. Hence, the design was initiated with scheming for a landmark that the city of Sofia would make for the unique identity. The culture and traditional elements are too much there in it already. The modern design with its tradition is way too complicated to make architecture elements for a single station. So that we agreed to follow the context of the site and transform the initiated design elements into organic forms which will be easily mingled into the environment.

Woo-hyun Cho | Station 20

Woo-hyun Cho | Station 20By the functions of the station and its landmark role in the city, we created public open spaces to enhance the aesthetic beauty of the station as if it is an art work. The station will be the place where people come and go everyday for their commute. It is to be the park for people to jog, walk, meet, ride, rest, meditate, and play and listen to music. Activities near ‘station 20’ are in our imagination yet it is to be realized by its openness. The station area is stretched from the south to the north. People coming to the station or the park will approach from those two directions. The roof was formed to show different shapes when people look at the building from the direction they come. That’s why the declination of roof was initiated from the beginning of the conceptual design. Finally, it creates the two major views from the south and the north.

Woo-hyun Cho | Station 20The road for car traffic was divided into two directions along side of the station from the east to the west. As the speed limit will be set for these roads, there will be possible traffic lights, and lane merging areas for drop off to help limit car speed for public access to the station. Inside the station, the high ceiling and passenger bridge were designed for its open space of the station not only by saving day light and heating energy cost during cold seasons but also its communication with the nature surrounding. The center structural connections of the two wings of the roof will allow the installation of systemized glass brise-soleils to provide the necessary shade during the summer time by mechanical control.
Woo-hyun Cho | Station 20Required way finding signs will be placed on the floors and walls. Especially the circulation of the passenger movement is very clear by separating passengers to the centre and to the airport. Thus, it splits inbound and outbound by passengers’ destination. Therefore the signage locations will be noticeably obvious and clear with their installations. The station 20 will create unique and special characteristics in the world by its aesthetic form. We believe in its pioneering role in the region.

Location: Sofia, Bulgaria
Architect : TheeAe LTD.
Designed: Woo-hyun Cho
Project Site : 12,400 sqm
Designed Area :2440 sqm (3 stories)
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more