// arthitectural / Concept & Competition / Tomas Labanc & Ramon Bernabe Simo | Daegu Library

Tomas Labanc & Ramon Bernabe Simo | Daegu Library

Concept & Competition Tomas Labanc | Daegu Library

Tomas Labanc | Daegu LibraryA library should provide a dynamic space that facilitates the interactions between people and information. It must provide flexibility to accommodate the evolving ways in which people access and inteact with information. The new Daegu Gosan Public Library will provide a cultural meeting place in the community by providing an open, multi-media foccused facility for the public. It is the place for culture, the exchange of ideas and the access of information.

Tomas Labanc | Daegu LibraryRe-activation

Creating a new cultural hub will be an opportunity to breathe new life into the district and attract all members of the community. It will thus create a node of urban foccus in the Susenong-Gu urban fabric. The character of the building is logical and open. It generates a spatial hierarchy that allows the user to easily undersand the function and arrangement of spaces. It radiates order and calm for the community and the user.

Civic citizen

The library will become a public citizen by collecting and foccusing the public and at the same time radiating information and ideas out into the conciousness of community. It becomes a member of society whose purpose is to serve and inspire.

Tomas Labanc | Daegu LibraryUrban context

The building uses the maximum footprint allowed (60%) to and maintains a contextual height. It provides 40% of the site for public gathering space. The building is sited towards the park to activate public space in the north and south. In this way, the buildng does not ignore the south of the site. Instead it engages the park and at the same time provides benefit to the buildings to the south. Overhanging floorplates provide relief from the weather and generating a human scale open space that will act as a reception spaces for all the students from schools situated south area. East and West side are understood as big sidewalks that ensures good pedestrian connections around the building. The building anchors th the greenbelt of Shinmae-Dong road, generating diverse cultural activities around it and providing a cultural destination.

Form generation

Building form comes from the merge of two parameters: programatic efficiency and contextual urban volumetric relationships. The program is separated into two main bodies that are spatially connected throught the open atrium. Glazing and luvers provide the buildng envelope and compliment the ordered rhythm of the triangulated skylights that illuminate the interior space. The mass of the building is linear and closed to the east and west, where program is located, and it is open at its fullest on north and south facades, generating an internal connection between the front park and the back square.To the north and south, the building shape is extended or retracted to create covered public spaces, entrances, address the best views, and context to make making it visible from the main street and direct the view of the user to the surroundings.

Tomas Labanc | Daegu LibraryTomas Labanc | Daegu LibraryTomas Labanc | Daegu LibraryTomas Labanc | Daegu LibraryCirculation

The Daegu Gosan Library main entrance is located in the north facade with direct access from the greenbelt. There is also a back entrance in the south side that facilitates the circulation of students. Building circulation is organized in two different systems. The main circulation is leasurely and designed to maximize social incounters and visibility at different levels from within the building. It is complimented by a vertical circulation system that provides quick access to all levels.

Tomas Labanc | Daegu LibraryProgram

The Library is organized to be open in plan. Maximizing open space and visual interaction, program is located in two long bars which are spread apart to create a central atrium and separate spaces based on programatic necessity. Program is also organized from more public and dynamic to more private and quiet, from the ground floor to the top floor. Classrooms and Multi purpose room will work as an independent area from the Library, having different acces.

Structure

The building structure is solved by two different systems. Main volums are supported by a grid of steel colums covering span in a range between 5.5 to 10.5m. North and south facades, because of its cantilevered areas above the main entrances requires triangulated trusses structural system.Roof span is covered by a triangulated skylight system, supported by columns at the wall.

Tomas Labanc | Daegu Library

Facade

Daegu Gosan Library facade has been designed to respond both programatic visual requeriment and interior light levels. Using a 2 meter module, the facade East and west facades are completely covered by a series of vertical aluminum profiles that protect the library from direct sun coming from those orientation as well create a diffuse percepcion of the surroundings.North and south facades show themselves more open allowing seen interior spaces to understand building function and permeability feeling at the same time that capts the best light.

Architect: Tomas Labanc & Ramon Bernabe Simo 
Project name: Daegu Library
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more