// arthitectural / Architecture / Toni Girones | Adaptation of The Roman Ruins of Can Tacó

Toni Girones | Adaptation of The Roman Ruins of Can Tacó

Architecture Toni Girones | Adaptation of The Roman Ruins of Can Tacó

The archaeological site of Can Tacó in Turó d’en Roina, in the natural setting of Turons de les Tres Creus. In a highly fragmented metropolitan area, arises the need to project some places previous an area with a great natural and archaeological interests.

Toni Girones | Adaptation of The Roman Ruins of Can Tacó

© Aitor Estévez

Toni Girones | Adaptation of The Roman Ruins of Can Tacó

© Aitor Estévez

Built by successive terracing and partly with site stone licorella, what had been an important settlement prior to construction of the Via Augusta, is today a natural viewpoint to the counties of Vallès. It intervenes in the backfill of Roman traces, improving the content (the space) and highlighting the container (the walls). It has been worked with the lands that over the time covered the remains and are accumulated outside the site produced from the archaeological excavation.

Toni Girones | Adaptation of The Roman Ruins of Can Tacó

© Aitor Estévez

Toni Girones | Adaptation of The Roman Ruins of Can Tacó

© Aitor Estévez

These lands, just like the gravels and the rocks of the old supposedly Roman quarry, are selected and tidy, but with a new disposition, giving them a new meaning. A first steel mesh contains the new stones, and these contain land and gravel that jointly will reproduce the successive horizontal planes where the Romans transited.

Toni Girones | Adaptation of The Roman Ruins of Can Tacó

© Sabem.com i Aeroproduccions

Toni Girones | Adaptation of The Roman Ruins of Can Tacó

© Sabem.com i Aeroproduccions

 

A second denser and thinner mesh is arranged like a curtain over a period of time, a backdrop where the various archaeological remains are projected. In this way stone and steel, mountain and industry, living in these landscapes of accumulation and, however, dynamic by the contact between the fragments; interpreting the existing, putting in value and activating, adding and no erasing, and at the same time co-evolving with the environment trying to optimize resources.

Location: Montornès Del Vallès, Barcelona, Spain
Architects: Toni Girones
Architect in charge: Toni Gironès Saderra
Area: 2,500 sqm
Year: 2012
Photographs: Sabem.com i Aeroproduccions, Aitor Estévez, Toni Girones
Collaborator: Dani Rebugent
Technical architect: Brufau I Cusó S.L.P.
Engineering: Boma Inpasa S.L.P.
Archeologist: Josep Guitart, Montse Tenas
Excavation: Gemma Garcia, Esther Rodrigo
Restoration: Crat S.C.P. (Débora Iglesias y Imma Rueda)
Promotor: Ayuntamientos De Montmeló y Montornès Del Vallès
Execution: Icac, Institut Català D’arqueologia Clàssica
Construction company: Moix Serveis I Obres S.L.
Construction manager: José Antonio Álvarez
Budget: 119.689,00 €
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more