// arthitectural / Architecture / Topos Atelier de Arquitectura, Lda | Tabuaço

Topos Atelier de Arquitectura, Lda | Tabuaço

Architecture Topos Atelier de Arquitectura, Lda | Tabuaço

Topos Atelier de Arquitectura, Lda | TabuaçoThe building is located in an area of difficult geological, topographical and accessibility conditions. The choice of this location, near the city park, the outdoor swimming pools, the sports hall and schools, aims to create a center of educational activities capable of producing a momentum for the consolidation and upgrading of the urban environment of this part of the city. For the viability of the terrain, it was necessary to design a new route that by continuing the existing fabric, will fix part of the urban expansion around the existing core.

Topos Atelier de Arquitectura, Lda | Tabuaço

© Xavier Antunes

Topos Atelier de Arquitectura, Lda | Tabuaço

© Xavier Antunes

The first sketches, as opposed to a distortion of the slopes by the existing construction, pointed to the need to create a building integrated, simple, monolithic, ‘snapped’ to the slope and totally oriented to the landscape.

Topos Atelier de Arquitectura, Lda | Tabuaço

© Xavier Antunes

Topos Atelier de Arquitectura, Lda | Tabuaço

© Xavier Antunes

Topos Atelier de Arquitectura, Lda | Tabuaço

© Xavier Antunes

Developing the project on this concept, the design showed two possible “compositions” – the axis of access and entry to the building that, dipping trough the ramp or the stairs, still offers a perspective of a rural landscape; and the axis of the valley, parallel to the slope that opens on a vast landscape, seen through the building from the access square and trough the pool’s main building.

Location: Tabuaço, Portugal
Design Agency: Topos Atelier de Arquitectura, Lda | Jean Pierre Porcher, Margarida Oliveira and Albino Freitas
Project: Tabuaço Municipal Swimming Pool
Collaborators: Sofia Lima, Michael Ferreira, Luís Peixoto
Program: Competition pool with 25m and learning pool with 12m
Area: 2059 m2
Photos: Xavier Antunes
Design / Completion Date: 2003/2008
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more