// arthitectural / Concept & Competition / TPO RESERVE, Latz+Partner and MAXWAN | Zaryadye Park

TPO RESERVE, Latz+Partner and MAXWAN | Zaryadye Park

Concept & Competition TPO RESERVE, Latz+Partner and MAXWAN | Zaryadye Park

Our goal for this project is simply the creation of a timeless park that has great value for centuries to come. This is an informal and dynamic park that can adopt future trends and changes of use. We deny a formal, static, trendy and ’wow!’ oriented park that only relates to current circumstances and stays ‘hip’ for a short while.

There are 8 principles that explain our park design:

1. Enhancing Heritage

The park is surrounded by Muscovite icons, and occupied by monumental buildings. In fact, the park is located within the Unesco heritage area. Instead of the park being yet another icon that competes with surrounding historical buildings, it is a park that enhances the qualities of these existing heritages.

TPO RESERVE, Latz+Partner and MAXWAN | Zaryadye Park2. Diverse Inhabitants

99% of all trees in Moscow are part of six tree species. We bring a wide variety of tree species into the park which symbolizes the variety of inhabitants of Moscow and Russia. And this variety naturally encourages bio-diversity. This brings seasonal highlights throughout the year, with a spectacle of colours from spring to autumn.

TPO RESERVE, Latz+Partner and MAXWAN | Zaryadye Park3. Open & Connected

Red Square, Green Square Saint Elias and River Moskva are currently disconnected from each other. Our park connects these tree important spaces by creating 3 main park entrances. Sub-entrances of the park are integrated into the adjacent urban tissue of Moscow in all directions.

4. Tolerant Rooms

Diversity in the scale of open spaces within the park allows for a variety of park activities ranging from big public events to small intimate meeting. This also prepares the park for yet unknown future uses. We gave each open space their own character, thus serving the wishes of different users. Anybody can find their secret favourite spot in the park.

TPO RESERVE, Latz+Partner and MAXWAN | Zaryadye Park5. Topografic facilities

The new built facilities in the park are integrated into the sloping landscape, resulting in an optimized green park surface. This subtle integration means that buildings are never competing with the existing historical monuments in the direct surroundings.

6. Necklace of buildings

The new built facilities are located along a big ring in the park. The ring serves a simple and comfortable walking route for visitors to experience different indoor facilities. In winter, welcoming warmth and hot drinks are offered while strolling through the park.

TPO RESERVE, Latz+Partner and MAXWAN | Zaryadye Park7. Park meets river

Currently the park and the river are separated from each other by a six-lane road. Instead of crossing over this road, we offer a wide passage under the road to the new grand waterfront that provides a smooth transition for pedestrians with minimum level differences. The passage coincides with the archaeological element “Kitai-Gorod wall” currently found in the underground. The building along the road serves as an anti-noise barrier for the park and creates a “belvedere” overlooking the River Moskva.

TPO RESERVE, Latz+Partner and MAXWAN | Zaryadye Park8. Terraced landscape

We transformed the existing sloping topography of the site into four terrace-levels. Each terrace has its own character. They are great platforms, offering a variety of views and park activities. The upper terrace showcases the family of existing monuments.

Location: Moscow, Russia
Architects: TPO RESERVE, Latz+Partner and MAXWAN
Project name: Zaryadye Park
Design Team: TPO RESERVE (Vladimir Plotkin, RU)
Latz+Partner landscape architects (Tilman Latz, DE)
MAXWAN architects + urbanists (Hiroki Matsuura, NL)
Awards: 2nd prize
Client: Open Joint-Stock Company “Rossiya”
Promoter: State-owned unitary enterprise “NIiPI for the General Plan of the City of Moscow”
Consultant: Strelka Institute for Media, Architecture and Design
Program: Park, buildings, and underground car parking
Site area: 14.5 ha
Total floor area: 10,000m2 (buildings) & 504 car parking
End of project: 10/2013
Consultants & Collaborators:
Traffic engineer: Buro Happold (Rod Manson, William Hoare, UK)
Lighting designer: Pfarré Lighting Design (Gerd Pfarré, DE)
Sociologist, Anthropologist: Natalya Ikonikova (Higher School of Economics, RU)
Cost management specialist: Ruperti project (Daria Fitina, RU)
Park management consultant: Geschäftsführer der Grün Berlin GmbH (Christoph Schmidt, DE)
Ecologist, Dendrologist: Prof. Dr. Stephan Pauleit / TU Munich (DE)
Model builder: Rob Gijsbers & Vincent de Rijk (NL)
Movie production: MAXWAN architects + urbanists
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more