// arthitectural / Architecture / traverso-vighy | Spidi Showroom

traverso-vighy | Spidi Showroom

Architecture traverso-vighy | Spidi Showroom

Company activities rotate around a green area that is enclosed by the various volumes of the buildings. The space operates in several ways: as a passage, a meeting point, a juncture of pathways at different levels and a lounge area. The quality of the open space is emotionally engaging and reflects the company’s values and philosophy.

Once inside the showroom, you loose visual contact with the exterior: light enters through the glass ceiling and floods the space inside. The building has been conceived as a “display case” that contains Spidi sample products: a framework built in lightweight steel and glass that provides perfectly uniform lighting. Controlled, natural light enters through the roof plane that is composed of several layers of different materials: the first layer is selective glass that allows penetration of only 40% of visible radiation; the second layer is frosted glass that diffuses direct solar radiation, and the third layer is a system of SPI canvas screens for incorporating fluorescent lighting. Interchangeable, different color temperature lamps (2700 and 6000 °K) were mounted as artificial lighting to complement the natural lighting tone during the different hours of the day. The combination of the two lamps is controlled using a DALI system that uses sensors and specific software to measure the quantity and the quality of the light that is integrated.

The indoor lighting effects are emphasized by a structural system that has been specifically designed to be light and “fluid” for the penetration of light; the materials used are intentionally homogenous and monochromatic.

The steel portals are attached to the heavy, reinforced concrete prefab frame that converges in a minimal joint fixture: the tension and the contrast between the two different construction systems highlight the lightness and quality of the metallic framework.

The showroom is a vital and changing environment that can be continually reinterpreted and renovated. In order to achieve this, many solutions originating from the world of theatre have been used: the walls are covered with fabric that can be customized like set designs; the floors are built with modular, access floor panels that are suitable for connections to electrical, audio and data systems.

Location: Sarego, Italy
Architect: traverso-vighy
Design Team: A. Rizzotto, J. Taylor
Structural Analysis: G. Piccioli
Construction Firms: Impresa De Grandi, Simeon Carpenterie
Interior Furnishings: Essequattro
Client: Spidi Sport
Project year: 2005-2006

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more