// arthitectural / Architecture / TVA Architects & GBD Architects | EVO

TVA Architects & GBD Architects | EVO

Architecture 062644_012

Located in the heart of the vibrant L.A. Live Entertainment District, EVO embodies high-density living while incorporating sustainable materials, environmentally responsible construction techniques, and a thoughtful approach to neighborhood growth and planning.

062644_001

062644_005Encompassing 500,000 square feet above grade, the 24 story tower’s glass and metal structure houses 311 condominium units and five two-story, ground-level townhomes. Amenities include a commanding clubroom on the 24th floor, where floor-to-ceiling views showcase the city skyline and beyond. A three level underground parking garage accommodates 425 vehicles. A 140,000- square-foot, three-level underground parking garage accommodates 425 vehicles.

062644_009

062644_010EVO’s design and site promote a holistic approach to sustainable green living and quality of life. Unique architectural features include an exterior envelope curtain wall system with high-efficiency glazing, recycled aluminum window mullions and metal panels. The design unites large elevations of clear glazing with carefully composed lines of metallic paneling, utilizing reflection and sheen to change moods with the day, reflecting sky in daylight and turning transparent at night. The building “skin” is also tuned to its environment, working in tandem with mechanical systems to achieve maximum energy efficiencies by minimizing solar heat gain and increasing thermal value.

062644_011Surrounding streetscape and landscape design enhances the urban environment, and encourages and supports pedestrian activity to further reinforce the vitality and the unique characteristics of the neighborhood. A ground-level Courtyard provides a park- like setting open to the public. Landscaped infiltration planters mitigate water pollution by reducing impervious areas, remove contaminants from storm water runoff and provide additional soft-scape.

062644_013

062644_016

062644_015The 24th floor lounge features luxurious seating and expansive views showcasing the skyline and beyond. An outdoor fireplace and lounge-seating create an inviting gathering place adjacent to the building’s fitness center. The experience is complemented by the expansive Sixth Floor Terrace, featuring an open-air pool and spa, an outdoor kitchen, lounge-seating and lush green-scape.

062644_017

062644_018EVO was the subject of a 6-part National Geographic Channel documentary series, L.A. Hard Hats, chronicling the experiences of tradespeople constructing this advanced, high-performance tower. Overall, EVO is a timely achievement, pointing the way to a visionary, sustainable future for urban centers around the country.

062644_019

062644_020

Location:
1155 S. Grand Avenue
Los Angeles, California, USA
Architect:
TVA Architects
Bob Thompson, Partner in Charge
Tim Wybenga, Design
John Heili, Project Manager
Elisa Rocha
GBD Architects
Kevin Johnson
Name: EVO Condominiums; Los Angeles, CA
Year: 2004
Date of Substantial Completion: Dec 2008
Project Cost: $130M
Project Area: 503,287 sf
Owner: Lot 114 Investors, LLC
General Contractor: Howard S. Wright
Landscape: Ahbe Landscape Architects
Civil Engineering: Kpff consulting engineers
Structural Engineer: Kpff consulting engineers
LEED Consultant: Brightworks Northwest LLC
Envelope Consultant: Façade Group
Geotechnical Engineer: Geodesign
Surveryor: Iacobellis & Associates
Photographer: Lawrence Anderson
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more