// arthitectural / Architecture / TVA Architects | Womens Center

TVA Architects | Womens Center

Architecture 20130619WomensCenter29-2597571993-O

The Women’s Center is a landmark facility that houses two primary tenants, Asante Women’s Imaging, and The Women’s Health Center of Southern Oregon. The project prominently features natural materials that emphasize both beauty and durability, and also connect the building with the surrounding context. Local stone and wood products are featured throughout the exterior and interior of the building. The façade features a high-performance rainscreen system, with metal panels, composite stone panels and a coursed stone base delineate the buildings massing and reflect the interior spaces.

20130619WomensCenter25-2597564341-O

20130619WomensCenter26-2597567468-O

20130619WomensCenter44-2597638826-OThe team developed an innovative concept that maintains patient privacy and a feeling of a safe and comfortable environment while bringing in peripheral daylight in the form of transoms, skylights and clerestory windows. The two-story lobby is wrapped with a glazed curtainwall, and topped with a wood ceiling that accentuates the entry. Just inside the entry is an area where the visitors can wait in a comfortable and dynamic space that connects the indoors directly to adjacent gardens.

20130619WomensCenter40-2597619447-O

20130619WomensCenter37-2597621674-O

20130619WomensCenter45-2597638474-OThe facility has a water feature that uses reclaimed roof water in a fore-garden. The building is buffered by ornamental and functional swales allowing for natural drainage. Local river beds were the influence for the design of the natural swales and vegetation. The landscaping for the grounds is an attractive amenity that allows for direct interaction between inside and outside for visitors, patients, and staff. The form of the building utilizes retaining walls that are an extension of the Architecture and that embrace the surrounding landscape. This, combined with the transparent façade gives one the impression from within building, that you are sitting in an outdoor landscape.

2013061422WomensCenter-2583232479-O

2013061421WomensCenter-2583231883-O

201306145WomensCenter-2583199095-OThe LEED Silver Certified features include; highly efficient HVAC, state of the art efficient lighting and controls including dimmable LED site lighting, electric car charging station and HOV parking, green power, local sustainable recycled and low VOC materials, air quality monitoring, storm water on-site management, and green building education.

20130619WomensCenter36-2597606160-O

20130619WomensCenter22-2597555547-O

20130619WomensCenter12-2597512365-O

Location: Grants Pass, Oregon, USA
Architect: TVA Architects
Principal-in-Charge: Montgomery Hill
Project Manager: Eric Li
Project Architect: John Eidman and Dan Bradbury
Specification Writer: Marc Labadie
Renderer: Kelly Cady
Year: 2010
Date of Substantial Completion: 2012
Project Area: 27,481 SF
LEED Certification: Silver
Project Team:
Owner
Asante Health System
The Women’s Center of Southern Oregon
General Contractor: R.A. Murphy
MEP: Interface Engineering
Civil Engineering: KPFF Consulting Engineers
Structural Engineer: KPFF Consulting Engineers
Landscape Architect: Terra Fluxus
LEED Consultant: Green Building Services
Geotechnical Engineer: GRI
Surveyor: Terrasurvey Inc.
Traffic: Southern Oregon transportation Engineering
Arborist: Bartlett Tree Service
Medical Planner: The Estime Group
Photographer: Jim Craven
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more