// arthitectural / Architecture / Two in a Box-Architekten | Villa upper Austria

Two in a Box-Architekten | Villa upper Austria

Architecture TWO IN A BOX ARCHITEKTEN | Villa upper Austria

“Between lightness and gravity”

Due to the steep sloping terrain, the view and the direction of the sun special attention was required with regard to the alignment of living rooms and sleeping rooms. The villa has three levels adapted to the line of sight and staggered towards each other on top of a basement garage. The main living floor is west-aligned and built at the slope opening up onto a garden and summer kitchen. In order to offer a free view of the city from the west-faced garden, the plan view of this floor was pushed to the northern end of the lot giving space for an elongated pool on the south side in front of the living and dining area. Front-mounted pool glazing allows for the horizon to disappear and the swimmer gets a feeling of hovering above the city.

TWO IN A BOX ARCHITEKTEN | Villa upper Austria

© Dietmar Tollerian – Archipicture

Upon special demand of the owner the whole villa was clad in light limestone. An exciting zoning of the stone cladding was achieved by providing some of the limestone panels with a strongly fluted look. While the panels of the garden walls have a natural rough surface, the higher and further inside one gets the finer the texture of the limestone. The space of the house seems to flow inside and out as the large-sized stone panels continue from the interior to the exterior traversing the pool and merging all space into a single unit.

TWO IN A BOX ARCHITEKTEN | Villa upper Austria

© Dietmar Tollerian – Archipicture

The total design requires only few types of materials. All four floors and the interior design are characterised by the use of dark oak, natural stone, glass and leather. An open and cantilevered staircase with steps of stone and wood combines the floors. The elevator shaft is glazed to the interior and back-illuminated and forms the vertical “backbone” of the house. A centrally positioned multi-storey atrium creates an exciting optical connection. On every floor the glass front opens up a spectacular view of the city.

Two in a Box-Architekten

TWO IN A BOX was founded in 2000 by the architect duo Christian Stummer and Andreas Fiereder featuring regional building culture. The office is situated in Ottensheim (Upper Austria) and employs four persons.

TWO IN A BOX ARCHITEKTEN | Villa upper Austria

© Dietmar Tollerian – Archipicture

The team has won several competitions and awards (VIS á VIS Awarding Authority Awards) and realised a large number of buildings such as residential and commercial buildings, innovative buildings for trade and industry and public authorities around Linz and Austria. The main focus of our work is to deal with the region and maintain close relationships with our customers as well as a clearly defined use of materials leading to deliberate minimalism.

TWO IN A BOX ARCHITEKTEN | Villa upper Austria

© Dietmar Tollerian – Archipicture

TWO IN A BOX ARCHITEKTEN | Villa upper Austria

© Dietmar Tollerian – Archipicture

TWO IN A BOX pursues a diversified architecture and interior design and a customer-oriented philosophy. The team is one of partners attending to the building project from the very beginning of drafting to the final folder and seeing to the increase in customer benefit through architectural quality and quality of service.

Location: Austria
Architect: Two in a Box-Architekten |  mag. arch. Christian Stummer, dipl.-ing. Andreas Fiereder
Project name: Villa upper Austria
Program: single family house
Year: completion: 2011
Photograph: Dietmar Tollerian – Archipicture
Text: Two in a box – Architekten zt gmbh
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more