// arthitectural / Architecture / UNStudio | Arnhem Central

UNStudio | Arnhem Central

Architecture UNStudio | Arnhem Central

Transfer Zone Arnhem comprises a coherent plan for the station area. The expansion generates 80.000 square metres of office space, 11.000 square metres of shops, 150 housing units, a new station hall, a fourth railway platform, a railway underpass, a car tunnel, storage for 5.000 bicycles and a garage for 1.000 cars.

UNStudio | Arnhem Central

© Ronald Tilleman

Bus terminal and train station are combined into a new type of complex – an integrated public transportation area. The area is organised as a roofed-over, climate-controlled plaza that interconnects and gives access to trains, taxis, buses, bikes, parking, office spaces and the town centre. The new identity of the station area acknowledges the regional significance of Arnhem. More than 65.000 people pass through it every day; for many visitors the town starts here. With its central bus stops for regional and local buses and parking facilities, the station area forms the main entrance to the town. This accentuates the need for good connections to the old centre. Equally important is the urban quality of the area itself for the people who work, wait, change buses or trains, meet and shop here daily.

UNStudio | Arnhem Central

© Ronald Tilleman

UNStudio | Arnhem Central

© Christian Richters

UNStudio | Arnhem Central

© Christian Richters

Transfer zone Arnhem focuses on the finding of overlapping areas of shared parameters and common values. Pedestrian movement, which is the one element that concerns every party involved in the redevelopment of the location, forms that shared element. Movement studies therefore are the cornerstone of the proposal: the analysis of the types of movement on location includes the directions of the various trajectories, their prominence in relation to other forms of transportation on the site, duration, links to different programmes, and interconnections.

UNStudio | Arnhem Central

© Ronald Tilleman

UNStudio | Arnhem Central

© Ronald Tilleman

The intersection of different traffic systems is reduced to a minimum to optimise pedestrian accessibility to all facilities. Light falls through from above onto the lower entrances to the station, garage and offices and creates clear and lengthy vision lines, aiding pedestrian orientation and wayfinding. Work with investors on the development of a 24-hour programme contributes to an active and safe location. Pedestrian movements, transport systems, light, construction and the distribution of the programme are fused in one continuous landscape.

Location: station area Arnhem, the Netherlands
Architect: UNStudio in collaboration with Cecil Balmond (Arup)
UNStudio: Ben van Berkel with Tobias Wallisser and Sibo de Man
Masterplan study: Ben van Berkel, Freek Loos, Peter Trummer, Henk Bultstra, Cees Gajentaan, John Rebel, Andreas Krause
Masterplan: Ben van Berkel, Tobias Wallisser, Sibo de Man, Henk Bultstra, Edgar Bosman, Astrid Piber, Oliver Bormann, Yuko Tokunaga, Ulrike Bahr, Ivan Hernandez
Transfer Hall: Ben van Berkel, Tobias Wallisser with Arjan Dingsté, Nuno Almeida and Marc Herschel, Rein Werkhoven, Matthew Johnston, Sander Versluis, Misja van Veen, Derrick Diporedjo, Marc Hopperman, Ahmed El-Shafei, Daniel Gebreiter, Uli Horner, Freddy Koelemeijer, Wouter Hilhorst, Maartje van Dehn, Kirstin Sandner, Elisabeth Beusker
Bus deck: Ben van Berkel, Sibo de Man, Tobias Wallisser, Jacco van Wengerden, Jacques van Wijk, Nuno Almeida, Paul Vriend, Phillip Koelher, Marco Hemmerling
Parking: Ben van Berkel, Sibo de Man, Tobias Wallisser, Jacques van Wijk, Ton van den Berg, Nuno Almeida, , Jacco van Wengerden, Mark Westerhuis, Matthew Johnston, Marc Herschel, Paul Vriend, Eli Aschkenasy, Remko van Heumen
Tunnel: Ben van Berkel, Freek Loos, Ger Gijzen, Jacques van Wijk, John Rebel
Advisors
Engineering: Arup, Amsterdam
Structure: Van der Werf & Lankhort, Arnhem
Client: Municipality of Arnhem
Program: masterplan station area with infrastructure including two tunnels. Transfer hall including parking, bus terminal, retail, and offices
Gross floor surface:
Transfer hall: 6.000 m²
Underground parking: 44.000 m²
Bus terminal: 7.500 m²
Park and Rijn office towers: 22.000 m²
K4 & K5 offices: 15.665 m²
Capacity: Transfers per day 110.000
Photos: Christian Richters, Ronald Tilleman
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more