// arthitectural / Architecture / UNStudio | Mercedes-Benz Museum

UNStudio | Mercedes-Benz Museum

Architecture mercedes00015

The Museum’s sophisticated geometry synthesizes structural and programmatic organizations resulting in a new landmark building celebrating a legendary car.

The geometric model employed is based on the trefoil organization. The building’s program is distributed over the surfaces which ascend incrementally from ground level, spiraling around a central atrium.

The Museum experience begins with visitors traveling up through the atrium to the top floor from where they follow the two main paths that unfold chronologically as they descend through the building. The two main trajectories, one being the car and truck collection and the other consisting of historical displays called the Legend rooms, spiral downwards on the perimeter of the display platforms, intersecting with each other at several points allowing the visitor to change routes.

 
Location: Mercedes Strasse 100, Stuttgart, Germany
Architect: UNStudio - Ben van Berkel, Tobias Wallisser, Caroline Bos
Team: Marco Hemmerling, Hannes Pfau and Wouter de Jonge, Arjan Dingsté, Götz Peter Feldmann, Björn Rimner, Sebastian Schaeffer, Andreas Bogenschuetz, Uli Horner, Ivonne Schickler, Dennis Ruarus, Erwin Horstmanshof, Derrick Diporedjo, Nanang Santoso, Robert Brixner, Alexander Jung, Matthew Johnston, Rombout Loman, Arjan van der Bliek, Fabian Evers, Nuno Almeida, Ger Gijzen, Tjago Nunes, Boudewijn Rosman, Ergian Alberg, Gregor Kahlau, Mike Herud, Thomas Klein, Simon Streit, Taehoon Oh, Jenny Weiss, Philipp Dury, Carin Lamm, Anna Carlquist, Jan Debelius, Daniel Kalani, Evert Klinkenberg
Interior: UNStudio | Concrete Architectural Associates
Curtain design: Inside outside – Petra Blaisse
Structure: Werner Sobek Ingenieure
Geometry: Arnold Walz
Climate engineering: Transsolar Energietechnik
Cost estimation: Nanna Fütterer
Infrastructure: David Johnston
Landscaping: Knoll Ökoplan GmbH
Client: DaimlerChrysler Immobilien
Project Management: Drees&Sommer
Gross floor surface: 35.000 sqm
Site: 28.5500 sqm
Status: completed May 2006

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr


Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more