// arthitectural / Architecture / Urban Platform | BOI 021 House

Urban Platform | BOI 021 House

Architecture Urban platform | BOI 021 House

The house is constructed, starting from the natural elements which configure the ground and determine its identity: It’s declivity, its sight, it’s nature, and it’s ground (schist), the presence of wood from leafy trees to the back of the site. The declivity of the ground has allowed the anchoring of the house at the site and for it to be created on the same level as this one.

Urban platform | BOI 021 House

Urban platform | BOI 021 HouseThe view offered by the site is certainly privileged, that is principally towards the valley, but the project also exploits the presence of wood as its natural surroundings. The nature of the ground and the presence of wood has directed the choice of materials for the façade and their implementation: the lower level is a ferruginous schist plinth positioned in horizontal layers, like the image of the composition of the ground itself, and the high level is a wooden ‘box’ which reminds us of the vegetable component of the site.

Urban platform | BOI 021 HouseThe box contains living areas and evening areas for parents and the plinth contains the children’s evening area and all the technical areas.

Location: 5377 Somme-Leuze, Belgium
Architect: Urban Platform
Project name: BOI 021 House
Date: 2004 – 2006
Program: Single-family house
Client: Private
Area: 220 m²
Budget: € 300,000
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more