// arthitectural / Concept & Competition / Vanguarda Architects | Atcho House

Vanguarda Architects | Atcho House

Concept & Competition RIOS CAM03-1 etapa

Located by a lake, inside a new urban project in the Northern area of the Greater Buenos Aires, this house was devised for a family of young artists.

The layout was designed by placing the service areas towards the front (garage, laundry, guest room, toilet and pool bathroom) on a strip that runs parallel to the street and the serviced areas (sitting room, home, kitchen/dining-room) on a strip in the same position but overlooking the lake. Both areas are connected by three spatial orders: external patio, access hall + vertical circulation and an internal patio.

RIOS CAM02 - ROn the upper floor, a crossed volume is set over both strips of the lower floor. It includes the couple’s bedroom, a terrace to the rear and a bathroom/spa to the front, respecting the space of the internal patio and taking advantage of its light and sights.

The proposal’s main focus was to guarantee that the home – sitting-room – dining-room/kitchen system had two sights. On the one side, it enjoys the existing landscape and on the other, the sight generated by its own, controlled landscape. Entering the house implies a series of progressive instances that take us from the street’s urban life and its speed directly into the gallery and the sun reflected upon the water.

RIOS CAM03-1 etapaThe project makes use of the ambivalence of situations and dematerializes the “box house” concept in order to find new, natural spaces of its own, well-thought, casual and constantly handling the tension between architecture and landscape.

Materials were used as a game of shapes, using neutral and real colors, respecting the essence and reliving some old memories of Argentinian white houses. The texture and surface of the brick, the glass walls and the sight concrete are combined, resulting in an anachronism, a house that overcomes “style”.

Location: San Benito Villanueva, Escobar, Buenos Aires
Architect: Vanguarda Architects
Project name: Atcho House
Total Area: 350 m2
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more