// arthitectural / Architecture / Wallflower Architecture + Design | Centennial Tree House

Wallflower Architecture + Design | Centennial Tree House

Architecture Centennial Tree House - 11_C9C0321

The owner wanted external blank walls. Then talk continued to fixed screens. Centre courtyard for light and air. These summed up for them, the tangible facets of an ideal home, a protective enclosure of solitude.

Centennial Tree House - 25_C9C0777

Centennial Tree House - 24_C9C0786Introversion has a negative connotation in a culture where being social and outgoing are prized above all else. But what is withdrawal to some is energizing for those who thrive on self-reflection and contemplation; life is found within.

Centennial Tree House - 10_C9C0318

Centennial Tree House - 23_C9C0741That fortitude and strength is visually given expression by a hundred year old frangipani tree literally found within, centred in a large grassed courtyard surrounded with water. The tree was given a new lease of life having been rescued from a Holland Road site slated for new development.

Centennial Tree House - 09_C9C0393True to the owners’ requirements, the facade is entirely sealed off in most areas, and veiled by fixed timber screening in others. The purity of intention to internalise results in a purity of architectural elevation on three sides; there is no yard, opening, back of house, but a pebbled path between a rhythmic timber screen and a lush wall of polyalthias. Visually, the aesthetics exclude both physically and psychologically, but the timber screens along the periphery of the 1st storey allow breezes to comb through, refreshing the sheltered corridors and living spaces. The central court encourages this, acting as both a light and air well. Throughout the day as the environment changes, the breezes shift, the house breathes. The only area where the timber screens can be opened is between the second storey master bedroom and the court. Motors silently fold the screens away, linking the court to the bedroom.

Centennial Tree House - 18_C9C0574

Centennial Tree House - 17_C9C5879

Centennial Tree House - 14_C9C0579The central air and light well is key to the experience and enjoyment of the house through the day as the light shifts, different walls, passages, are literally seen in a different light, or shade or shadow. The centennial tree awakes, basks, and rests; and the surrounding spaces share that experience. The aesthetic encounter is intensified perhaps because there are no distractions from the world outside; Even the world outside is acquired as the sky above is framed by the court and forms part of the spatial composition. The elemental reduction of sky above, water surrounding an island of grass below, all axially centred by the stolid tree distils for the owners what life can and should be; a re-focus on the basics being pure, simple, and celebrated.

Centennial Tree House - 06_C9C0391

Centennial Tree House - 13_C9C0273

Centennial Tree House - 15_C9C0123

Location: East Coast, Singapore
Architect: Wallflower Architecture + Design
Design Team: Robin Tan, Cecil Chee, Sean Zheng, Shirley Tan & Eileen Kok & Roslindah
Photographer: Albert Lim
Project Completion: End 2012
Site Area: 781 m2
GFA: 796 m2
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more