// arthitectural / Architecture / Wallflower Architecture + Design | Water-Cooled House

Wallflower Architecture + Design | Water-Cooled House

Architecture Wallflower Architecture + Design | Water-Cooled House

Wallflower Architecture + Design | Water-Cooled HouseProject Description

Hidden away from the road, the site is surrounded by a verdant screen of mature trees from adjacent properties. Breezes blowing transversely across the site being another notable aspect of the location. The owner had wanted a contemporary home that prioritized environmental coolness as a consistent attribute and to be able to enjoy the luscious tropical surroundings.

Wallflower Architecture + Design | Water-Cooled House

© Albert Lim

Wallflower Architecture + Design | Water-Cooled House

© Albert Lim

Wallflower Architecture + Design | Water-Cooled House

© Albert Lim

The concept developed for the home inverted planning and hierarchical norms common in local residential planning. To fully appreciate the mature and variegated natural environment and stretch the potential for visual depth and distance, the main living room and study were located in a pavilion on the second storey. It was designed with minimal enclosing and supporting structure so as to maximize the elevated vistas. To unconsciously guide visitors to the living pavilion above, a minimal spiral staircase touches down within the entrance foyer. Hints of the tree-lined views are seen through the large circular void connecting the entrance foyer to the pavilion above. A dark reflecting pond surrounds the pavilion which assists in refining the experience of serene isolation and privacy and frames. The occasional bird dipping into the pond, rippling the surface further ties the house to the natural surroundings. The purpose of the second storey pond is also designed to thermally insulate the dining, bedrooms and family spaces underneath from solar heat gain. In the same way, the water body above also helps to regulate temperature swings within the house.

Wallflower Architecture + Design | Water-Cooled House

© Albert Lim

On the first storey, the residential and service functions of the house are delineated by a long continuous light and air well that is paralleled below by a similarly long and continuous koi pond. The pathway running along-side the pond that leads to the bedrooms hides the substantial service areas which are beyond the pathway wall. As with the second storey pond, the air well and first storey koi pond is also designed to facilitate in micro-cooling the first storey rooms and spaces. The pathway is a conduit for prevailing breezes; the koi pond’s thirty metre length and two metre width exposes a sixty square metre surface area within the house to those breezes for evaporative cooling.

Wallflower Architecture + Design | Water-Cooled House

© Albert Lim

As a gesture to the prominent role that water plays within the residence, an oculus within the pond highlights the main entrance, the circle of sunlight cooled and animated by the constantly changing sinusoidal patterns of refracted rays through the water above.

Location: Bukit Timah, Singapore
Architect: Wallflower Architecture + Design 
Project name: Water-Cooled House
Design Team: Cecil Chee + Robin Tan + Sean Zheng
Photographer: Albert Lim
Project Completion: 2009
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more