// arthitectural / Architecture / Wallflower Architecture + Design | Wind Vault House

Wallflower Architecture + Design | Wind Vault House

Architecture _MG_8826b_for print

As the brief was substantial, the overall form of the house needed to be pushed to the envelope limits. Naturally, there are also other considerations; the context and proximity of neighbouring homes, the daily sun path and the prevailing winds. Conceptually, the house is a raised reinforced concrete tube whose open ends are oriented in a general north-south direction.

_MG_8968b_for print

_MG_8949b_for printOn this site, the prevailing breezes also blow in from the south, from the direction of the nearby coast line. In practice, all rooms have walls that side either east or west, and front north and south. The tubular structure resists east west heat gain thanks to the solid mass of the reinforced concrete but encourages passive cooling through the open north south axis. The north and south facades are treated with timber screens and their contribution is multifold. They are privacy filters for the bedrooms and are the first layer of glare and solar heat reduction to the spaces behind. The timber fins of the screen can also be angled so as to catch a breeze or to increase privacy as and when needed.

_MG_8703b_for print

_MG_8681b_for printFamily gatherings are a daily occurrence, and large celebratory functions also feature regularly for the client. The first storey is designed to be visually expansive and uncluttered, and encourages the intermingling of space, whether one moves through the garden, living or dining. The perceived spatial boundary is not architecturally delineated in a traditional sense, but by a soldier-line of narrow polyalthia trees along the boundaries of the site.

_MG_8754b_for print

_MG_8776b_for print

_MG_8836b_for printHowever, architecturally, the trees provide a level of purpose no man-made wall is able to. It shields the house from neighbouring windows but its narrow footprint still allows sun to reach the grass, while freeing up space on the lawn for play and parties. What may not seem so obvious though is that the tines of polyalthias are literally evaporative fingers, combing the air of some of its heat each time the wind blows. The swimming pool is placed centrally between garden and living both as a focal centre and also as a central evaporative cooling surface.

_MG_8444a_for print

_MG_8384b_for print

_MG_8283a_for print

Location: East Coast, Singapore
Architect: Wallflower Architecture + Design
Design Team: Cecil Chee, Robin Tan, Sean Zheng, Shirley Tan & Eileen Kok
Photographer: Jeremy San
Completion Date: Mid 2012
Site Area: 553 m2
GFA: 612 m2
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more