// arthitectural / Architecture / waltritsch a+u | Casiraghi Gorizia Mediatheque

waltritsch a+u | Casiraghi Gorizia Mediatheque

Architecture waltritsch a+u | Casiraghi Gorizia Mediatheque

waltritsch a+u | Casiraghi Gorizia MediathequeThe new Mediatheque is part of a larger complex named Casa del Cinema – Home of the Film, which includes the Kinemax multiplex, several associations dedicated to the cinema culture, the DAMS Cinema section of the Udine University, and finally the Mediatheque. One place, located between the city main square and the castle hill, which gathers commercial, cultural, educational and promotional activities dedicated to the film culture. This combination of different activities is obviously quite unique, and particularly important for the small city of Gorizia.

waltritsch a+u | Casiraghi Gorizia Mediatheque

© Marco Covi. Trieste

waltritsch a+u | Casiraghi Gorizia Mediatheque

© Marco Covi. Trieste

The Mediatheque stands on the ground floor between the street and one internal passage, so it has two entrances, facing the city as well as the University. The simple plan layout divides the space into three main areas open to the public: the newspaper and magazines hall, the study space and the video room. Behind the reception and reference point, which is visually connected to both entrances, the are separated rooms as storage and one office.

waltritsch a+u | Casiraghi Gorizia Mediatheque

© Marco Covi. Trieste

All spaces are bound by book and media shelves at full height. One shelve line is marked by a strong colour, different for every area, providing specific identity. The same coloured shelve line defines the glass facades as well, becoming a suspended communication vitrine, where you directly expose new arrivals, or organise a small exhibition directly facing the public street.

waltritsch a+u | Casiraghi Gorizia Mediatheque

© Marco Covi. Trieste

waltritsch a+u | Casiraghi Gorizia Mediatheque

© Marco Covi. Trieste

The newspaper and magazine area have a custom designed star shape reading table and a cross shape information counter, and is thought for informal gathering. The tables in the study room can be reorganised in order to host reading evenings, presentations or public talks. Part of the project is the new façade on the public street as well.

waltritsch a+u | Casiraghi Gorizia Mediatheque

© Marco Covi. Trieste

waltritsch a+u | Casiraghi Gorizia Mediatheque

© Marco Covi. Trieste

A series of coloured glass panels on the higher part of the facade are facing the built and natural context of the historical city heart. The dialogue with the surrounding buildings goes through the use of the typical colour palette of the building render, and the slight and not intrusive reflection of the surroundings provided by the coloured glass. This allows the context to be dilated into the Mediatheque building façade: a “form of transit” of the everyday life.

Location: Via Bombi, 7, Gorizia, Italy
Architect: waltritsch a+u | Arch. Dimitri Waltritsch Trieste
Team: Dimitri Waltritsch and Federico Gori, Leonardo De Marchi, Cecilia Morassi.
Program: mediatheque
Dates: project 2011
Execution: 2012
Data: total built area 500 m2
Main contractor façade: Seretti srl, San giorgio di Nogaro
Main contractor interior: SZ arredamenti, Cervignano
Photography: Marco Covi. Trieste
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more