// arthitectural / Concept & Competition / WHIM architecture | Villa Al

WHIM architecture | Villa Al

Concept & Competition WHIM architecture | Villa Al

WHIM architecture | Villa AlVilla Al is a green villa in a green environment. This proposal emphasizes the existing qualities and character of the location. A meandering river through a green environment is translated into a meandering route through a green pavilion.

WHIM architecture | Villa Al

WHIM architecture | Villa AlIn a natural context also the electricity and heating are found in natural resources. A heat pump installation allows for heating from the soil. Electricity is captured by solar panels and from the water motion in the river. The pavilion/villa is constructed from natural materials found in the surroundings. These materials emphasize the character of living in a green environment.

WHIM architecture | Villa AlWood; The pavilion has a wooden construction. Also the floor and some interior ceilings are clad with wood.
Straw; An excellent insulation is found in straw. This natural material allows a comfortable interior climate all through the year.
Clay; For a smooth finishing some interior walls are clad with clay.
Vegetation; Vegetation is on the facades, some interior walls and (interior) ceilings. The vegetation emphasize the green context and ensures a healthy building.

WHIM architecture | Villa AlThe building is designed as multi functional. Besides a villa the design can also function as an office or pavilion.

 

 
Location: Almere, the Netherlands
Design: WHIM architecture
Program: 1 Villa
M2: 174m2 floor area, excl. terraces
Period: 2011
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more